Експерт: Ако “Кугър” се появи над “Пирогов”, няма да останат половината стъкла

Хеликоптерите “Кугър” не могат да изпълняват медицински задачи подобно на хеликоптерите, използвани като линейки. Това коментира тази вечер пред Би Ти В експертът и член на ХЕМС (системата, която осигурява медицинското спасяване по въздуха) Мариян Боновски.

На 6 януари стана ясно, че с пари от бюджета ще бъдат ремонтирани четири военни хеликоптера “Кугър”, за да могат да изпълняват и медицински задачи. Дори вече са били водени разговори с представители на военни заводи как точно да бъде направен ремонта.

Мариян Боновски обаче съобщи, че един хеликоптер “Кугър” тежи 9 тона, а един медицински хеликоптер – максимум общо 3,5 тона. “Ако “Кугър”-ът кацне на покрива на “Пирогов”, може да пропадне до ниво -2, а ако трябва да зависне над “Пирогов” или над ВМА, няма да останат половината стъкла”, обясни той.

“Медицинският хеликоптер е линейка. Той може да кацне навсякъде. Не може да спасяваш някой с тир, няма как да стане”, каза още Боновски.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…