ЕС даде 50 млн. евро заем за зърнен терминал във Варна

Булфото (архив)

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи във вторник, че ще отпусне заем от 50 млн. евро за изграждането на зърнен терминал на пристанище Варна.

Терминалът се строи от “Логистичен център – Варна” ЕАД, част от групата на “Билдком” – собственост на най-големия частен производител на слънчогледово олио и водещ търговец на зърно в България.

“Проектът ще подкрепи продоволствената сигурност, ще насърчи нисковъглеродния морски транспорт и ще подпомогне икономическия растеж на региона като подобри достъпа на местните селскостопански производители до експортните пазари”, се казва в съобщение на банката, която е собственост на държавите, членове на ЕС.

Банката добавя, че “проектът ще има положителен ефект върху околната среда, като подкрепи прехода от шосеен към по-нисковъглероден железопътен и морски транспорт, като намали емисиите на парникови газове при превоза на земеделски стоки към регионите и местата с най-належаща нужда от преодоляване на продоволствената несигурност”.

Кредитът е около половината от стойността на проекта.

Очаква се новият зърнен терминал да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2026 г., като ще включва нов кей, силоз и други съоръжения за съхранение, както и нови възможности за шосеен и железопътен достъп, съобщават от ЕИБ.

Според Юлиян Стефанов, изпълнителен директор на “Логистичен център – Варна” ЕАД, новият терминал “ще бъде важен портал за българския износ на зърно и ще повиши конкурентоспособността на страната в областта на морския транспорт”. Местните зърно производители пък ще получат “ефективен и ценово конкурентен” път до международните пазари.

“Билдком” търгува годишно с близо 2 млн. тона зърно и слънчоглед и държи около 20% от пазарния дял в износа на зърно. Фирмата има три завода за производство на олио и държи повече от 50% от пазарния дял на производството на олио в България.

Това е първата сделка на ЕИБ в България, при която частно дружество се възползва от гаранция по
линия на програмата InvestEU, привличаща инвестиции за осъществяване на политическите приоритети на ЕС като зеления преход, съобщи Европейската комисия.

Източник: Дневник

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…