ЕС задължава транспортните компании да инвестират в еко-тирове

тир на метан, еко-тирове
Scania на метан

ЕС задължава транспортните компании да инвестират в еко-тирове.

Световната организация на автомобилните превозвачи, IRU, отправи апел към страните членки на Европейския съюз (ЕС), да отхвърлят категорично предложението на Европейския парламент. Това предложение налага на транспортните оператори задължителни цели за закупуване на тежкотоварни превозни средства (ТПС) с нулеви емисии.

В официално писмо до държавите членки, IRU подчерта нуждата от отхвърляне на тези задължителни цели, както са формулирани в предложенията за преразглеждане на стандартите за емисиите на CO2 за ТПС, внесени от Европейския парламент.

През ноември 2023 г., Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението на Европейската комисия относно CO2 емисиите за тежкотоварните превозни средства (HDVs), въвеждайки нова разпоредба. Тя упълномощава Комисията да внесе законодателно предложение, целящо увеличаване на дела на тежкотоварните превозни средства с нулеви емисии, притежавани или наети от оператори на големи автопаркове.

Пълно завършване на българската част на ГКПП Рудозем-Ксанти: Чакаме гърците

Ралука Мариан, директор на отдела за застъпничество за ЕС на IRU, заяви: “Налагането на задължителни цели за закупуване на екологични превозни средства от частните оператори противоречи на основните права, гарантирани от Хартата на ЕС. Мандатът за закупуване може да наруши не само правото на собственост и правото на стопанска дейност, но и да доведе до изкривяване на пазара, тъй като се прилага предимно към големите оператори.”

Тя допълни, че задължението за закупуване на скъпи превозни средства, потенциално неадекватни за даден вид дейност, поставя участниците на пазара в неравностойно положение относно конкуренцията. Това е особено притеснително на фона на тънките маржове, на които оперират както по-големите, така и по-малките транспортни оператори.

Освен това, в ЕС все още съществува значителен недостиг на инфраструктура за алтернативни горива, като Регламентът за инфраструктурата за алтернативни горива започва да се прилага едва от тази година.

“Закупуването на екологични превозни средства трябва да бъде подкрепено с финансови стимули за внедряване на нови технологии и създаване на благоприятни условия за тяхната експлоатация, включително подходяща инфраструктура. Всяко предложение, принуждаващо транспортните оператори към определен тип закупуване, трябва категорично да бъде отхвърлено, тъй като то би означавало икономика, контролирана от държавата,” заключи Ралука Мариан.

летище бургас
Въздушен транспорт

БХРА настоява за връщане на държавен контрол над летище Бургас за спасяване на туризма в Южното Черноморие

февруари 27, 2024

В заявление на заместник-председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Веселин Налбантов, бе изразена необх…

граничен пункт до рудозем
Избрани

Скоростен път до Пампорово и Рудозем?

февруари 26, 2024

В рамките на стремежа към модернизация на транспортната инфраструктура в България, Министерството на регионалното развитие и благоустрой…