Европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт” се проведе в Париж

Днес, 21 февруари 2022 г., в централата на Френските железници (SNCF) в Париж, се проведе неофициална европейска железопътна среща под надслов „Железниците, водачът към по-екологичен и по-иновативен транспорт”.

Срещата се проведе на високо ниво, по време на неофициалната среща на министрите на транспорта, в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС. В събитието взеха участие г-жа Адина Валеан, комисар по транспорта, г-жа Мария Габриел, комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, г-жа Ракел Санчес Хименес, министър на транспорта, мобилността и градската среда на Испания, г-н Жан-Батист Джеббари, министър на транспорта на Франция и г-н Клеман Бон, френски държавен министър по европейските въпроси.

Въз основа на интензивни дебати стартирали миналата година, по време на Европейската година на железопътния транспорт и съотнесено с иновациите като всеобхватна тема, срещата събра европейски и национални политици, както и представители на гражданското общество и железопътния сектор, за да идентифицират действия и конкретни ангажименти в три ключови теми:

Защо железопътният транспорт е решението за декарбонизиране на транспорта?

Дигитализация и иновации: как да изградим железопътната система на бъдещето?

Как да финансираме утрешната железопътна система?

Срещата на върха отбеляза и официалното закриване на Европейската година на железопътния транспорт и даде възможност за стартиране на Европейската железопътна програма.

В рамките на тази среща на върха, Френските железници инициираха да бъде поет ангажимент от възможно най-много заинтересовани страни от железопътния сектор, наречен „Публично обещание на европейските железници за по-привлекателна, устойчива, всеобхватна и иновативна мобилност“. Този документ бе разпространен и от Общността на европейските железопътни и инфраструктурни компании СЕR. В документа е пряко поставен въпросът за необходима комбинация от търговски, екологични, финансови и регулаторни мерки, които да бъдат внедрени пряко от железниците или на ниво ЕС, или националните правителства, в зависимост от необходимостта и обхвата. Набляга се на резултата от тази комбинация между ангажимента на жп сектора и политическите мерки на европейско и национално ниво, които могат да направят реалност в близко бъдеще да се постигне преразпределяне на товарите между различните видове транспорт, което да доведе до значителен принос за достигане на климатичен неутралитет до 2050г.

Документът е подписан и от генералния директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…