Европейската комисия се обръща срещу Полша заради блокадата на украинската граница и заплашва със съдебни мерки

блокада на полскит ефермери и шофьори


Европейската комисия критикува остро блокадата на украинската граница от полски камиони и фермери и предупреди за възможни съдебни действия срещу Полша.

Комисарят по транспорт, Адина Валейн описа ситуацията като “абсолютно неприемлива”, подчертавайки важността на свободното движение, особено за воюващата Украйна. От 6 ноември, полски шофьори и фермери блокират граничните пунктове, като причиняват сериозни затруднения и натоварване на границата. Това доведе до хиляди блокирани украински камиони и усложни хуманитарната криза.

Протестиращите искат връщане на предвоенните правила и изключване на празните камиони от електронната система за чакане на Киев. Полското министерство на инфраструктурата твърди, че тези промени са довели до неравнопоставеност в конкуренцията между полски и украински превозвачи. Европейската комисия, от своя страна, запазва правото си да предприеме съдебни действия за нарушение на правилата на ЕС.

Украйна изразява готовност за компромис, като търси гаранция за осигуряване на храна и спешни услуги за своите шофьори. Словашките превозвачи също заплашват да се присъединят към протестите, изисквайки действия за намаляване на конкуренцията от украинските превозвачи.

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…