Фалшив сигнал за бомба приключи с уволнение в летище София

 

 Случаят с фалшивия сигнал за бомба на летище София във вторник приключи с уволнението на служителка в пресцентъра на аерогарата.

По информация на БНР експертът от "Връзки с обществеността" на летище София Даниела Велева ще бъде освободена заради изявлението й пред медиите, че в съмнителния бял микробус, паркиран пред Терминал 1, е открито взривно устройство. Думите й предизвикаха сериозна истерия сред медиите, въпреки че към онзи момент проверката на екипа от СОБТ, изпратен на мястото, все още изобщо не беше приключила.

За прибързаното раздухване на напрежението допринесе и шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов, който обяви, че "при нормален обход на маршрута от наряд на "Гранична полиция" със служебно куче, то реагира на взривно вещество, след което е използван специализиран уред за детекция на взривни вещества, който също реагира, след което е задействана веднага процедурата за реакция при взривни вещества".

Повече от пет часа специализираните екипи от отдел "Противодействие на бомбения тероризъм" в СОБТ проверяваха паркирания бус, но взривно вещество така и не беше открито. В крайна сметка робот извади багажа от автомобила, след което една от чантите бе взривена контролирано.

Оказа се, че возилото е било паркирано на платения паркинг пред Терминал 1 в 1.00 часа през нощта от чужд гражданин, който излетял във вторник сутринта. От МВР не пожелаха да уточнят самоличността му, нито в каква посока е заминал. Сигнал за съмнителния багаж в буса бе подаден в 12.50 часа, след което районът бе отцепен от полицията.

Впоследствие от летище София съобщиха, че от 01.30 часа на 2 декември аерогарата ще оперира нормално и всички полети ще се изпълняват по разписание от Терминал 1 и Терминал 2, но засилените мерки за сигурност остават в сила.

Въпреки благополучната развръзка на драматичната ситуация премиерът Бойко Борисов избухна в изблик на гняв, заявявайки, че паниката е била предизвикана от безотговорните действия на "банда некадърници", визирайки служителите от летище София и полицията.

"Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това", изрази недоумението си министър-председателят, цитиран от сайта на "24 часа".

Борисов призова за незабавни наказания на всички отговорни за разтръбената от медиите фалшива тревога, посочвайки своя версия за първоначалната реакция на полицейското четириного: "Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче хванало следата".

 
Източник: http://m.mediapool.bg, 01.12.2015г.