Фонд “Три морета” купи дял от Пристанище “Бургас” на Домусчиеви

Инвестиционният фонд на инициативата “Три морета” е купил значителен дял в “БМФ Порт Бургас” от фирмата на братя Домусчиеви “Адванс Пропъртис”, съобщиха и от фонда, и от продавача в понеделник. Преди това новината бе съобщена и от президента Румен Радев.

Цената на сделката не се съобщава, нито размерът на продадения дял, но става ясно, че компанията на братя Домусчиеви остава мажоритарен собственик на ключовото пристанище. Инвестицията подлежи на одобрение на органите за защита на конкуренцията.

Фонд “Три морета” (3SIIF) е насочен към инвестиции в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура в страните членки на ЕС от Централна и Източна Европа, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Инвестицията в “БМФ Порт Бургас” е добре съобразена с целта на фонда за подобряване на свързаността в района на трите морета. “Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ Триморския регион с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора”, посочват от “Порт Бургас”.

Обектът включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, които са обекти на две дългосрочни концесии, предоставени от българското правителство.

Благодарение на сделката фонд “Три морета” се очаква да направи значими инвестиции в пристанището – разширяване на съществуващите корабни места, изграждане на нови корабни места, по-нататъшна модернизация на съоръженията и възможност за обработка на нови видове товари.

“Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния сектор и първата му пряка инвестиция в България. По-нататъшното развитие и продължаващата модернизация на пристанището ще изиграе ключова роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския регион, като това същевременно ще осигури по-широки икономически ползи за България и региона”, каза Кристиан Рой, инвестиционен директор в “Амбър Инфрастръкчър”, инвестиционният мениджър на фонд “Три морета”.

Вложението в “БМФ Порт Бургас” представлява четвъртата инвестиция на Фонд “Три морета” след придобиването на Cargounit, водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; изграждането на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни чрез инвестицията в центровете за данни Greenergy в Естония и придобиването на мажоритарен дял в Enery, разработчик на възобновяеми енергийни източници в региона с капацитет на проекти от над 3GW за производство на възобновяема енергия.

“Много сме доволни от сделката, която е голям успех и отлична възможност за пристанището. Продължаващото развитие на модерни концепции за пристанищни дейности и услуги чрез устойчиви и отговорни инвестиции в партньорство с фонда, ще даде съществен принос за интеграцията и диверсификацията на транспорта в региона”, каза Георги Домусчиев, основател и управляващ директор на “Адванс Пропъртис”.

В понеделник САЩ обявиха, че ще предоставят до 300 млн. долара финансиране на инвестиционния фонд на “Три морета” в подкрепа на инвестиции в енергетиката и инфраструктурата. Целта е повишаване на енергийната сигурност, улесняване на енергийната диверсификация и подобряване на свързаността в региона на “Трите морета”.

mediapool.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…