Франсоа Габарт: Френски моряк с нов рекорд около Света

Френският моряк е поставил нов световен рекорд за най-бързата самостоятелна навигация около света, като побеждава предишния рекорд с повече от шест дни.

Франсоа Габарт завърши своята обиколка на земното кълбо рано в неделя сутрин, за период от 42 дни, 16 часа, 40 минути и 35 секунди. Той завършва пътуването си без прекъсване, ограничен на своята ветроходна яхта Trimaran от 4 ноември. Габар счупи рекорда на сънародника си Томас Ковил от миналата година.

Той прекоси крайната линия близо до западната граница на Ламанша в около 03:45 българско време, преди да обърне кораба си към вкъщи.

Записвайки драмата точно преди финала, Габар каза във видеозаписи, записани пред монитор на борда на компютъра: “Малката синя точка съм аз, червената линия е финала. Трябва да го преминем по всяко време, компютърът казва 30 секунди. “


Тогава той съобщи: “Току-що прекосих финалната линия,  доста е лудо, доста е нереално, малко съм претоварен. Сега не мога да се движа, бях толкова изгубен какво да правя след това. Има товарни кораби и риболовни кораби около мен. Това е доста странна атмосфера и в същото време е доста необичайно …

“Гордея се и съм щастлив, че съм направил това прекрасно пътуване около планетата.”

Когато пристига в Брест в северозападна Франция. няколко часа по-късно, яхтата му беше придружена в пристанището от множество лодки, които празнуваха постиженията му. Успехът на Габър се дължи отчасти на късмет с доброто времето, което може драматично да повлияе на скоростта на ветроходството.

Агенция АФП съобщава, че докато преследва световния скоростен рекорд, Габър разби няколко други за самостоятелни състезания, включително най-бързата навигация в Тихия океан и най-голямото разстояние за 24 часа – 1,575 километра.

Но неговата 30-метрова лодка е проектирана специално за целта, използвайки най-новите технологии и достига скорост от 35 възела (65 км / ч) по време на пътуването.

Известният моряк Мишел Дезуеяуе заяви пред агенция АФП, че не е изненадващо, че Габар е подобрил рекорда на Ковил. “Единственото нещо, за което можем да сме сигурни, е, че Франсоа има по-бърза лодка, отколкото Томас, и ако се състезават, тогава той ще бъде по-бърз”, каза той. “И е прекарал много време на много корпус и е напълно без страх от високи скорости.”

Източник: http://www.bbc.com/news/