Германски интерес към летището в Божурище

Немски инвеститори са проявили интерес към летището ни в Божурище,което бе обявено за паметник на културата. Това обяви на брифинг в парламента Красимир Велчев.

Той коментира, че това е най-старото летище в Европа. Такава е и аерогарата, която се намира там.

Според Велчев има три варианта за летището, единият от които е да бъде върнато за стопанисване от страна на държавата. Друга възможност е самите собственици да го направят летище, а трета възможност – да се привлекат инвеститори.

„Има заявка от днес от германски инвеститори и други инвеститори от Дубай да направят летището. Знаете, че в цяла Европа има по няколко летища. Летището в Божурище е прекрасно за бизнес полети, за по-малки самолети, така че бъдещето е пред това летище да се развива и да остане в историятакато люлка на авиацията”, заяви Красимир Велчев.

Той благодари на екипа на Министерство на културата в лицето на Вежди Рашидов, както и на екипа на проф. Стефан Данаилов в качеството му на бивш министър на културата.

Велчев изтъкна, че с доклад от 16 юни 2016 г. на заседание на експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство е представил документацията за предоставянето на статут на летище „Божурище” като групова историческа урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Красимир Велчев поздрави и цялата авиационна общественост.

Източник: news.bg

 

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…