Германски интерес към летището в Божурище

Немски инвеститори са проявили интерес към летището ни в Божурище,което бе обявено за паметник на културата. Това обяви на брифинг в парламента Красимир Велчев.

Той коментира, че това е най-старото летище в Европа. Такава е и аерогарата, която се намира там.

Според Велчев има три варианта за летището, единият от които е да бъде върнато за стопанисване от страна на държавата. Друга възможност е самите собственици да го направят летище, а трета възможност – да се привлекат инвеститори.

„Има заявка от днес от германски инвеститори и други инвеститори от Дубай да направят летището. Знаете, че в цяла Европа има по няколко летища. Летището в Божурище е прекрасно за бизнес полети, за по-малки самолети, така че бъдещето е пред това летище да се развива и да остане в историятакато люлка на авиацията”, заяви Красимир Велчев.

Той благодари на екипа на Министерство на културата в лицето на Вежди Рашидов, както и на екипа на проф. Стефан Данаилов в качеството му на бивш министър на културата.

Велчев изтъкна, че с доклад от 16 юни 2016 г. на заседание на експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство е представил документацията за предоставянето на статут на летище „Божурище” като групова историческа урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Красимир Велчев поздрави и цялата авиационна общественост.

Източник: news.bg

 

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]