Германски интерес към летището в Божурище

Немски инвеститори са проявили интерес към летището ни в Божурище,което бе обявено за паметник на културата. Това обяви на брифинг в парламента Красимир Велчев.

Той коментира, че това е най-старото летище в Европа. Такава е и аерогарата, която се намира там.

Според Велчев има три варианта за летището, единият от които е да бъде върнато за стопанисване от страна на държавата. Друга възможност е самите собственици да го направят летище, а трета възможност – да се привлекат инвеститори.

„Има заявка от днес от германски инвеститори и други инвеститори от Дубай да направят летището. Знаете, че в цяла Европа има по няколко летища. Летището в Божурище е прекрасно за бизнес полети, за по-малки самолети, така че бъдещето е пред това летище да се развива и да остане в историятакато люлка на авиацията”, заяви Красимир Велчев.

Той благодари на екипа на Министерство на културата в лицето на Вежди Рашидов, както и на екипа на проф. Стефан Данаилов в качеството му на бивш министър на културата.

Велчев изтъкна, че с доклад от 16 юни 2016 г. на заседание на експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство е представил документацията за предоставянето на статут на летище „Божурище” като групова историческа урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Красимир Велчев поздрави и цялата авиационна общественост.

Източник: news.bg

 

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]