Германски интерес към летището в Божурище

Немски инвеститори са проявили интерес към летището ни в Божурище,което бе обявено за паметник на културата. Това обяви на брифинг в парламента Красимир Велчев.

Той коментира, че това е най-старото летище в Европа. Такава е и аерогарата, която се намира там.

Според Велчев има три варианта за летището, единият от които е да бъде върнато за стопанисване от страна на държавата. Друга възможност е самите собственици да го направят летище, а трета възможност – да се привлекат инвеститори.

„Има заявка от днес от германски инвеститори и други инвеститори от Дубай да направят летището. Знаете, че в цяла Европа има по няколко летища. Летището в Божурище е прекрасно за бизнес полети, за по-малки самолети, така че бъдещето е пред това летище да се развива и да остане в историятакато люлка на авиацията”, заяви Красимир Велчев.

Той благодари на екипа на Министерство на културата в лицето на Вежди Рашидов, както и на екипа на проф. Стефан Данаилов в качеството му на бивш министър на културата.

Велчев изтъкна, че с доклад от 16 юни 2016 г. на заседание на експертния съвет на Националния институт за недвижимо културно наследство е представил документацията за предоставянето на статут на летище „Божурище” като групова историческа урбанистична и архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Красимир Велчев поздрави и цялата авиационна общественост.

Източник: news.bg

 

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]