Гръцки жп компании пристигат за бизнес среща у нас

Водещи гръцки компании в областта на жп транспорта пристигат у нас за среща с представители на българския железопътен сектор у нас. Мероприятието ще се сстои във вторник, 20 февруари в хотел „Вега“ от 12 часа. То се организира от Форума за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и Гръцката международна бизнес асоциация SeVe. Срещата е втора поред, като първата се проведе в края на миналата година в Солун.

В срещата ще вземат участие представители на двете големи компании БДЖ и Trainose, както и частни жп компании от двете държави. Ще бъде осъществена и интернет връзка с ръководството на пристанище Солун.

Основният въпрос, който ще обсъждат участниците в срещата е подобряване на процедурите при преминаване на границата с железопътен транспорт, което от своя страна ще увеличи товарооборота между двете страни. Ще се обсъжда и възможността за насочване на товарите от пристанище Солун през България, като се използва линията Кулата – София – Видин.

Друг важен въпрос, който ще се обсъжда е създаването на регионален информационен център в областта на интермодалните превози.

Срещата е отворена за медии, като в 13:30 пресконференция ще дадат председателите на ФБТИ Петър Мутафчиев и на SeVe Кириакос Луфакис.

ЖП транспорт

Провалът на процедурата за електрическите влакове показа липсата на капацитет и организация в транспортното министерство

март 31, 2024

Михаил Рангелов Оттеглянето на китайската компания CRRC от търга в България и последващото прекратяване на разследването от Европейската к…