В БДЖ трябва да се върнат смесените предприятия

Четири са главните задачи, свързани с БДЖ, върху които българските политици трябва да акцентират – да се гарантира плащането на задълженията, тарифната политика, която ще провежда държавата, и програмата за развитие на железопътния транспорт, както и да се подходи към управлението на железниците с нов тип мениджърски договори, които да отговарят на корпоративното управление, от което се нуждае БДЖ. Това каза Петър Мутафчиев от Форума за балкански транспорт и инфраструктура в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Мутафчиев коментира резултатите от кръглата маса по проблемите на железопътния транспорт в България заедно с инж. Марио Нинов от КТ Подкрепа на БДЖ.  

“Две последователни ръководства говореха само за печалби, като се спестяваше от ремонти. С дълга на БДЖ трябва да се работи – той или трябва да се разсрочи, или държавата да даде гаранции, и наистина това трябва да стане в кратки срокове, но най-важното е да се смени подходът – да се върне създаването на смесени предприятия, за да се подобри услугата. Трябва да е ясно, че железницата работи в много конкурентна среда”.

Направено е предложение да се направи ново министерство – на инфраструктурата и транспорта, и Агенция Пътища да се включи към Министерството на транспорта, “за да има балансирана политика по отношение на тарифите и стратегия за развитие на инфраструктурата”, допълни Мутафчиев.

“Имаше и представители на политическите сили, които поеха конкретни ангажименти за изпълнение. Надеждата ни за успех идва от това, че в момента хората, които управляват, са от гилдията – хора професионалисти. Хубавото на форума е, че не слушахме неща от типа “караме докато можем”. Предприемат се действия и, ако се реализират докрай, резултатите ще се видят още през този месец”, каза от своя страна инж. Марио Нинов.

По думите му пазарният дял на БДЖ не може да се увеличи, докато не се инвестира в хората.

“Тази година НКЖИ има 35 млн. лв. по-малко капиталов трансфер, за да поддържа железопътна инфраструктура, 22 млн. лв. не стигат за заплати до края на годината. Ако не се актуализира бюджетът, НКЖИ няма да може да работи и нито един превозвач няма да може да минава по инфраструктурата”. 

Bloomberg TV

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…