Грешни изчисления на цените на винетките

"Европейска директива задължава при определянето на цените на винетките за товарните автомобили да се спазват строги пропорции, които са препоръчителни и за леките автомобили. Например месечната винетка не бива да е с цена над 10% от годишната, седмичната – над 5%, а за дневните препоръката е 2% от стойността на годишната винетка", заяви в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

Тя съобщи, че през седмицата ще има срещи с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и финансовия министър Владислав Горанов по предложението й за въвеждане на еднодневна винетка. Според нея това би било справедливо решение за хората, които инцидентно ползват републиканските пътища, а и ще повиши събираемостта.

"Макар европейската директива да е само препоръчителна за леките автомобили, със сигурност е израз на справедливостта при налагането на цените на винетките и е стандарт, към който всички европейски страни се стремят. България, ако всеки направи сметка, е много далеч от този стандарт, защото седмичната винетка е 15% вместо 5% от цената на годишната, а месечната е 30% вместо 10%", посочи Манолова.

 

Източник : www.big5.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…