Грешни изчисления на цените на винетките

"Европейска директива задължава при определянето на цените на винетките за товарните автомобили да се спазват строги пропорции, които са препоръчителни и за леките автомобили. Например месечната винетка не бива да е с цена над 10% от годишната, седмичната – над 5%, а за дневните препоръката е 2% от стойността на годишната винетка", заяви в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

Тя съобщи, че през седмицата ще има срещи с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и финансовия министър Владислав Горанов по предложението й за въвеждане на еднодневна винетка. Според нея това би било справедливо решение за хората, които инцидентно ползват републиканските пътища, а и ще повиши събираемостта.

"Макар европейската директива да е само препоръчителна за леките автомобили, със сигурност е израз на справедливостта при налагането на цените на винетките и е стандарт, към който всички европейски страни се стремят. България, ако всеки направи сметка, е много далеч от този стандарт, защото седмичната винетка е 15% вместо 5% от цената на годишната, а месечната е 30% вместо 10%", посочи Манолова.

 

Източник : www.big5.bg

Автомобилен транспорт

Зелената сделка ще повиши цената на бензина

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на […]

ЖП транспорт

30 млрд. евро за инфраструктурни проекти, свързващи регионите на ЕС

През изминалата седмица Европейският парламент прие актуализираната програма „Механизъм за свързване на Европа“ и отпусна още средства за транспортни, цифрови и енергийни проекти за периода 2021—2027 г. Актуализираната програма „Механизъм […]