Холандия започна тестове на първите безпилотни минибуси

Холандия започна провеждането на шофьорски тестове на своите първи безпилотни минибусове с надеждата да представи напълно самостоятелните пътнически услуги.

Първоначално това ще стане в една от централните холандски провинции – до лятото.

Министърът на инфраструктурата Мелани Шулц ван Хеген също се качи на един от минибусовете, наречени „WЕРod“. Те са произведени за превоз на до шестима души без шофьор и трябва да извършват курсове между градовете Вагенинген и Еде в провинция Гелдерланд.

За сега два „WЕРod“-а ще се движат из кампуса на Университета във Вагенинген, където се провеждат и техните тестове“, каза Як Ниссен, говорител на учебното заведение, цитиран от БГНЕС.

Според съобщение от управата на провинцията, след като тестовият период в кампуса завърши успешно, маршрутът на минибусовете ще бъде разширен и извън територията на университета.

Предвижда се 12-минутното пътуване между двата града да се извършва по тих страничен маршрут, но въпреки това минибусите ще трябва да се съобразяват с други коли, пешеходци и колоездачи.

Софтуерът на превозните средства ще включва и подробна карта, на която всички възможни пречки като дървета и светофари ще бъдат отбелязани.

Минибусите ще бъдат екипирани с камери, радари и лазерни сензори, както и с бордови компютри. Движението им също така ще се следи от контролна зала и управлението им ще може да се поема от човек, ако се появят трудности по пътя.

Минибусовете се зареждат с електричество и могат да достигнат скорост до 40 км./ч., но първоначално няма да се движат с повече от 25 км./ч.

Източник: www.dir.bg

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]