Христо Алексиев за операцията с кораб Vera Su: Заварихме пълен разпад и безотговорност, но успяхме

България е единствената европейска морска държава, която няма спасителен кораб. Няма готов екипаж. Нито каквато и да е готовност за такива операции. Това заяви пред медии във Варна и след успешното провлачване на VERA SU министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

„Вие знаете, че миналата година единственият уникален спасителен кораб „ПЕРУН“ беше нарязан на скрап. Сега се наложи ние от скрап да правим много сложна спасителна операция. Успяхме. Успяхме на първо място да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция, при едни много тежки атмосферни условия, успяхме и да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето на хората, така и техния поминък“, каза Алексиев.

За успешната операция по изтегляне и изваждане на VERA SU, Алексиев, благодари на ръководството на ИА „Морска администрация“ – кап. Венцислав Иванов – изпълнителен директор, кап. Валентин Енчев – директор на ДМА – Варна, вицеадмирал (о.р.) Румен Николов – директор на АСД, както и частните компании, участвали в нея.

По думите на Алексиев операцията е била успешна, въпреки опитите на корабособственика да я провали.

„Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове, процедури, хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана. Дори се наложи, междувременно докато планираме операцията и я изпълняваме, да ремонтираме тази техника, защото беше в безобразно състояние“, заяви той.

Алексиев коментира, че се преразглеждат плавателните пътища, които са много близо до брега. Той изтъкна, че случаят с VERA SU е причина за иницииране на законови промени. „Ще бъдат дадени идеи как България най-после да осигури техника“, подчерта той.

maritime.bg

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…