Инфраструктурата на София не е поддържана с години

Инфраструктурата в София не е поддържана дълги години и затова сега се налагат толкова мащабни ремонти в столицата. От една страна, градската инфраструктура трябва да се развива, а от друга – да се поддържат съоръженията, уточни кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.
 
Мащабна тригодишна програма за ремонт на базовата инфраструктура е започнала още през миналата година, уточни тя и допълни, че в града има съоръжения, които от построяването си не са били ремонтирани. Сред тях например е мостът при „Алея Яворов“, от който са падали отломки.
 
След завършването на ремонтите на базовата инфраструктура, тя само ще бъде поддържана. След това предстои изграждането на инфраструктурата в крайните квартали на София и в малките квартали, обеща кметът.
 
Ремонтната дейност по ключовия булевард „Цариградско шосе“, която причинява значителни затруднения за движението, ще приключи до септември. В момента над 50% от дейностите по основните трасета на булеварда са приключени, отчете Фандъкова.
 
„Трудностите при ремонтите са, че се опитваме и да ремонтираме, и да не спираме движението“, каза още тя.
Строителните дейности се контролират ежедневно с мобилна лаборатория на Агенция „Пътна инфраструктура“.
 
В следващите месеци ще започне ремонт и на още един ключов за София булевард – „Витоша“ от НДК до Южния парк. Ще бъдат полагани безшумни трамвайни релси, съобщи Фандъкова и допълни, че това е част от усилията на общината за намаляването на шумовото замърсяване в града.
 
Усилията за намаляването на замърсяването на въздуха (чрез строителството на метрото, например) също дават резултат, макар и бавно. От 2012 година досега замърсяването с азотни оксиди е намаляло наполовина, посочи кметът.
„Строителството на метрото намалява със 75 хил. тона годишно вредните емисии във въздуха“, категорична беше тя.
 
Според нея критиките, че общината обръща внимание на центъра, но не и на периферията на града, не са точни. Тя посочи, че това са предизборни коментари, целящи да разделят живеещите в града и е „любима тема на опонентите“.
 
Източник: Инвестор
Градски транспорт

През декември приключва строителството на първите 8 станции от третия лъч на метрото в София

През декември ще приключи окончателно строителството на първите осем станции от третата метролиния в София, съобщи пред „Труд“ инж. Стоян Братоев, директор на столичния метрополитен. Трасето от осем километра започва от бул. […]

Инфраструктура

Информация за 27 348 км от съществуващата инфраструктура в България вече се поддържа цифрово в ГИС платформа „Единна информационна точка“

Това стана ясно на Световния ГИС Ден, който беше официално открит у нас от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков За 21-ва година България отбелязва Световния ден […]

ЖП транспорт

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите […]