Инициатива на ООН за пътната безопасност

пътна безопасност оон в европейския парламент

Мишел Йео, говори пред европейския парламент за пътната безопасност. Звездата е посланик на добра воля на ООН, предават от euronews

“Безопасността по пътищата е въпрос, който често остава под радара, но въздействието му е зашеметяващо. На всеки 24 секунди пътнотранспортните произшествия отнемат живота на един човек, а много повече са тежко ранени. Те са водещата причина за смъртта на деца и младежи на възраст от 5 до 29 години”, заяви Йео по време на представянето.

“Освен немислимия брой човешки трагедии, икономическите щети също са огромни. При пътнотранспортни произшествия разходите на икономиките общо възлизат на около 1,7 трилиона долара (1,6 трилиона евро) всяка година. Как мога да се преструвам, че не виждам тази статистика?”
Йео, която от 2016 г. е посланик на добра воля на ООН за Целите за устойчиво развитие (ЦУР), заяви, че простите правила, като например спазването на ограниченията на скоростта и шофирането в трезво състояние, са “по-силни, отколкото повечето хора осъзнават”.

“Носенето на предпазен колан от водачите и пътниците на предните седалки намалява риска от смърт с 45 до 50%. Само помислете за това за момент. С 50 % по-голям шанс да останете живи. Кой не би се съгласил на това?” – каза носителят на “Оскар” пред репортери.

Заедно с нея европейският комисар по въпросите на транспорта Адина Вайне заяви, че борбата с пътната безопасност е “споделена отговорност”, която изисква участието на правителствата на държавите членки, местните власти, гражданското общество и промишлеността.

“Няма устойчивост без безопасност”, каза Адина Вайне. “Много добре осъзнаваме необходимостта да се обърне внимание на пътната безопасност в градските райони, където до 70 % от загиналите са уязвими участници в движението като пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.”


По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година в резултат на пътнотранспортни произшествия загиват 1,35 млн. души по света и те са основната причина за смъртта на хора на възраст между 5 и 29 години, като три четвърти от фаталните наранявания са причинени от мъже.

Смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия са неравномерно разпределени: 93 % от тях се случват в страните с ниски и средни доходи, въпреки че техните граждани притежават около 60 % от автомобилите в света.

ООН иска до 2030 г. да намали наполовина броя на пътнотранспортните произшествия.

Стартиралата в сряда кампания “Глобална пътна безопасност” има за цел да допринесе за постигането на тази цел чрез поставяне на послания на билбордове на обществени места в 1000 града, разположени в 80 държави. Френската мултинационална компания JCDecaux ще предостави безплатно своите системи за външна реклама.
“Въпреки мащаба на проблема, безопасността по пътищата не е достатъчно високо в политическия дневен ред в повечето страни. А това е нещо, което бих нарекъл тиха пандемия”, каза Жан Тодт, специален пратеник на ООН за пътната безопасност, който е женен за Йео.

“Нашата цел с тази кампания е да обърнем тази негативна тенденция и да мобилизираме политическата воля, която е необходима за увеличаване на действията и финансирането за спасяването на милиони животи.”

Тодт посочи три основни заплахи: прекомерната скорост, употребата на наркотици и алкохол и разсейването, причинено от смартфоните. “Вероятността шофьорите, използващи мобилни телефони, да участват в катастрофа е приблизително четири пъти по-голяма”, каза Тод.

В кампанията за повишаване на осведомеността, която ще бъде преведена на 30 езика, участват дузина известни личности, като супермоделът Наоми Кембъл, попзвездата Кайли Миноуг, актьорите Патрик Демпси и Майкъл Фасбендер, френският футболист Усман Дембеле, както и Новак Джокович.

“Най-важното нещо, на първо място, е да работим с правителствата в областта на прилагането (и) образованието, а това води до повишаване на осведомеността. Това са съвместни усилия, за които трябва да работим от всички различни нива”, каза Йео.