Интермодалната логистика Изток-Запад ще увеличи железопътните превози между Азия и Европа

Интермодалната логистика изток-Запад, разработчикът на Източно-Западната порта (EWG) и казахската EuroTransit Group подписаха споразумение за увеличаване на железопътния товарен трафик между Азия и Европа и за да се направи възможен железопътният транспорт на европейски продукти за износ.

Споразумението за сътрудничество бе подписано на ТрансРусия международната изложба за транспорт и логистика, проведена на 12-14 април 2021 г. в Москва.

Двете компании съвместно ще предложат бърз и надежден транспортен маршрут на операторите на постоянно нарастващия сухоземен товарен превоз.

Споразумението не само ще опрости и увеличи железопътния товарен трафик между двата континента, но и поради очакваното завършване на терминалите, като осигурява технологии за промяна на трасето, износът от Западна Европа за Азия, преминаващ през Унгария, също може да се увеличи значително.

“С инвестицията в Fényeslitke [терминала на EWG], Унгария отново може да се превърне в ключов играч в международния железопътен транспорт. Унгария е портал между Изтока и Запада и проектът “Изток-Запад” ще бъде осезаема реализация на това”, каза норберт Конколи, каза унгарският посланик в Москва.

Необходимостта от бърз и надежден железопътен товарен трафик в търговията между Азия и Европа непрекъснато се увеличава, както ясно се посочва от рекордния брой товарни влакове, които се движиха между Китай и Европа през миналата година. Една от най-големите пречки пред по-нататъшното нарастване на товарния транспорт между двата континента са терминалите на Полша и Беларус в Централна и Източна Европа, които се занимават с по-голямата част от трафика и вече работят с максимален капацитет.

Интермодалната логистика, която разработва EWG във Fényeslitke, и казахската ЕвроТрансагм съвместно търсят партньори и им предлагат комплексни логистични услуги между Азия, главно в Западен и вътрешен Китай, както и в Европейския съюз, по силата на дългосрочно споразумение за сътрудничество. ЕРГ подкрепя и развитието на Групата ЕвроТрансрайт чрез трансфер на технологично ноу-хау.

Казахската EuroTransit Group е основен участник в товарния трафик между Азия и Европа, транспортна група, която управлява един железопътен и няколко терминала на камиони на казахската граница и в момента строи втори железопътен терминал за справяне с нарастващия трафик.

“Операцията на терминала в Достик, най-важната трансбордиране на казахската граница, ще бъде координирана с Източно-Западната порта във Фенелке. В оставащото време до въвеждането в експлоатация на двата терминала, транспортната база ще бъде изградена, работните процеси ще бъдат синхронизирани, което ще позволи на терминала да работи при пълен капацитет веднага след като бъде предаден”, каза Ерлан Дикбанев, главен изпълнителен директор на EuroTransit.

Източно-Западната порта във Фенилеслике,която през 2022 г. ще бъде най-големият наземен интермодален терминал в Европа по номинален капацитет, предлагащ алтернативен маршрут за контейнерен превоз от Азия към Европа и за европейски износ за Азия в точката на среща на широколитката и теснолинейните линии.

Източник: Agreement for rail freight traffic development between Europe and Asia (railwaypro.com)

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…