Инж. Лазар Лазаров, АПИ: С новите цени на винетките очакваме да съберем 280-300 млн. лв. приходи, а след въвеждането на тол таксите – между 800 млн. лв. и 1,5 млрд. лв.

С новите цени на винетките очакваме да съберем 280-300 млн. лв. приходи, а след въвеждането на тол таксите – между 800 млн. лв. и 1.5 млрд. лв. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” в предаването „ Денят започва” по БНТ. „Очакваме с приходите само от винетки около 280-300 млн. лв. приходи да съберем, но от тях имаме около 200 000 винетки за социално подпомагане на инвалиди и хора, придружаващи тези лица, които са около 20 млн. лв., така че предполагам тази сума някъде ще спре около 270 млн. лв.”, заяви инж. Лазаров. По думите му обаче минималните средства за поддържане на пътната мрежа годишно е около 600 млн. лв., за да бъде тя с нормални параметри. Във връзка с очакваните приходи след въвеждането на тол таксите за товарни автомобили над 3,5 т инж. Лазаров заяви, че анализаторите посочват една „доста голяма ножица”, която е много оптимистична. „Твърдят, че приходите ще бъдат между 800 млн. лв. и 1,5 млрд. лв. Ние така или иначе на най-ниското ниво от 800 млн. лв. мисля, че за състоянието на пътната ни мрежа ще бъдат добре дошли. Тепърва ще мислим законодателно от тези средства да заделяме пари за ново строителство”, заяви той като припомни, че това е последният период, в който можем да ползваме европейски средства за изграждане на нова инфраструктура.
Инж. Лазаров коментира иа спряната обществена поръчка за въвеждането на електронните винетки. „За съжаление процедурата се обжалва от неизвестна поне за нас фирма, която дори в профила, който виждаме в базата данни не се занимава и не ѝ е основна дейност изпълнението на електронна дейност за пътно управление, нито на пътен трафик, нито на каквито и да били други”, заяви той. Подозирам, че е това да е чисто банкетна жалба, пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или да отложи във времето въвеждането на тази система, каза още той. „На нас ни беше ясно, че с пускането на тол системата се засягат много интереси, но най-вече на тези, които досега пътуваха почти безплатно по българските пътища”, отбеляза инж. Лазаров На въпрос как ще успеят да наваксат срока да са готови до края на годината със системата след това обжалване Лазаров отговори, че от АПИ са били подготвени, че ще има такива жалби, въпросът е колко ще продължи това и дали на всяка стъпка ще има жалби „И това сме го очаквали, заложено е като срокове в самата процедура. Засега няма проблем по отношение на спазването на графика за изпълнението на системата”, отбеляза той.
Инж. Лазаров обясни, че контролът за винетни стикери след въвеждането на новата електронна система ще се осъществява по няколко начина – чрез разположените стационарни камери по пътищата, както и чрез мобилни екипи, като допълни, че вероятно ще бъдат поставени нови около 100 стационарни камери. Той посочи също, че тол системата се въвежда само за тежкотоварните автомобили над 3,5 т , защото именно тежките товарни автомобили реално рушат пътната мрежа и би трябвало да плащат най-много . Тол системата е най-справедлива, тъй като леките автомобили не са най-големите рушители, остават на винетки, допълни той.

Източник : www.focus-news.net

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…