Историческо табло на БДЖ!! – Няма нито един влак навреме.

"Ега ти и щастливците са тези, които закъсняват "само" с 45 минути!" Нали това си казахте и вие като мен. 

Снимах си това историческо табло на БДЖ снощи на Централна гара. Обърнете внимание на най-дясната колонка със закъсненията – няма нито един влак навреме. Стара истина е, че конкуренцията между мобилните оператори е безмислена – БДЖ са най-добри, защото ви дават най-много безплатни минути.

Но родните железници са извор и на мъдрост, превръщат всяка случка в злато. Има очевидни философски дисхармонии – че например тези от Варна, които са тръгнали много по-рано, ще пристигнат в столицата по-късно (към 0,30 ч., като сметнем закъснението) от тези, които са тръгнали доста след тях – към 22,42 ч. При това по един и същ маршрут!

Но има и един още по-важен извод, който си извадих от тази съкровищница на житейски опит и съзнание за преходност и суета. Както казахме – "ранният" влак от Варна пристига някъде след полунощ, "късният" – някъде около 23 вечерта. Пътническият от Мездра – между 23 и полунощ, от Бургас  – около 23 ч., също както и този от Видин. Този от Букурещ ще пристигне – познайте – пак между 23 ч. и полунощ.

Какъв е изводът – че няма никакво значение какво сте си мислели, откъде сте тръгнали, кога, с пътнически или бърз и през къде – всички пристигат накрая около 23 ч. и полунощ. А ние всуе се суетим, бързаме, пръхтим от притеснение в тоз живот.

Крайният резултат е празни влакове!!!

Винаги съм се чудил защо ни е толкова мегаломанска жп гара в такава сравнително (да ме прощавате) провинциална столица на една малка държавица. Накрая се сетих – защото всички влакове от всички посоки накрая идват едновременно.

 

Проверка на сайта на БДЖ ми показа, че в секция "Новини" няма никакво съобщение защо са се наложили такива зашеметяващи числа като 350, 130 и т.н. Явно не е новина.

Източник: Клуб Z

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]