БДЖ отбелязва век и половина от откриването на първата жп линия у нас

Композицията ще тръгне от гарата във Варна, а крайната точка е Музеят на транспорта в Русе, обясни Таня Кирова от БДЖ пред Дарик. Специалният влак ще спре и във всички общини по маршрута – Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово.

Композицията ще бъде теглена от парен локомотив, а в състава й е включен личният вагон на Цар Борис III, наричан "Корона-експрес". За пътниците има два вагона с общо 80 места. В композицията ще има две бистра и още един ВИП-вагон, в който се очаква да се качат премиерът Бойко Борисов, министри, депутати и кметове.

Предвидено е пътуването да продължи около 7 часа и в 15.30 ч. атракционният влак да  бъде тържествено посрещнат в Русе.

Пътниците от влака ще могат да се потопят в атмосфера от епохата на първото пътуване през 1866 г., осигурена от общинските Биг Бенд и Драматичен театър. След като разгледат изложените в Музея експонати ще продължат към официалното честване на централната жп гара в Русе.

Парният локомотив, който ще тегли атракционния влак, е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel", Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван, а през 1979 г. е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

Първокласният вагон-салон е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau", Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салонът е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Източник : www.dariknews.bg