Италия се измъкна от “Един пояс, един път”

Италия официално се оттегли от мащабната китайска инфраструктурна инициатива “Един пояс, един път”, повече от четири години след като стана единствената страна от Г-7, която се присъедини към нея, съобщи правителствен източник, цитиран от АФП и БГНЕС.

Според италианския вестник “Кориере дела сера” дългоочакваното решение е било съобщено на Пекин преди три дни, без да има официално изявление от двете страни.

Италиански правителствен източник потвърди пред АФП, че Рим се е оттеглил, без да дава подробности, освен че това е направено по начин, който да “запази отворени каналите за политически диалог”.

Преди да дойде на власт миналата година, министър-председателката Джорджа Мелони заяви, че решението на предишното правителство да се присъедини през 2019 г. е било “сериозна грешка”.

Критиците заклеймиха трилионната инвестиционна схема като хищнически “троянски кон”, целящ да купи политическо влияние на Пекин.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви през септември, че членството “не е довело до резултатите, на които се надявахме”.

Споразумението трябваше да се поднови автоматично през март 2024 г., освен ако Италия не се откаже от него до края на тази година. Рим се възползва от тази юридическа възможност, която го ппредпазва от гнева на Пекин и от риска да предприеме контрамерки срещу италиански компании.

Мелони заяви пред репортери по време на срещата на върха на Г-20 в Делхи през септември, че ако Рим се откаже от проекта, “няма да компрометира отношенията си с Китай”

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…