Ивайло Московски: Тол системата ще увеличи жп превозите

Тол системата ще я има, необратим е процесът за изграждането й. До 2019 година пътната инфраструктура ще получи необходимите средства, за да се ремонтира и развива. Това каза пред БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той посочи, че има интерес от китайски инвеститори и от Световната банка, да бъдат подкрепени финансови някои транспортни коридори на Балканите. Той бе категоричен, че въвеждането на тол системата ще доведе до трансфер от товари от камиони към жп превози.

Причината е,че заплащането на товарните камиони досега е много евтино, но това сега ще се промени. “БДЖ ще се развива, през 2018 година ударението ще бъде на Северна България. Става дума за отсечките Варна-Русе, Мездра-Горна Оряховица, Видин-София”, каза още министърът.

За концесията на летище “София” Московски посочи, че до месец се очаква да приключат анализите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за концесията. Според него, не би трябвало сумата ,която ще донесе концесионният договор да е по-малка от сумата, постигната от сръбската страна за концесията на летище Белград.

“Очаквам да приключим с дълговете на БДЖ и да започнем покупката на нови вагони за пътнически превози. Задължително е да се осигури по-бързо и комфортно пътуване както в страната с влак, така и до европейски градове”, каза още Московски.

 

Източник: http://banks.dir.bg/