Иван Вълков: Ако автомобилния бранш реши да се обедини в камара, ние сме готови да им помогнем законодателно

Народният представител от ГЕРБ и зам.председател на транспортната комисия в парламента коментира пред transportal.bg възможността автомобилните превозвачи да се обединят в една камара и да им бъдат делегирани част от правата на автомобилната администрация

Още 2009 година като председател на транспортната комисия лансирах идеята автомобилния бранш да се обедини в една камара. Такива практики има в много страни, ние в комисията тогава взехме за пример конкретно транспортната камара в Австрия. За мене е напълно възможно и съвсем логично такава организация да бъде създадена и в България, като част от функциите на ИА „Автомобилна администрация“ бъдат прехвърлени на нея. По този начин автомобилният бизнес ще бъде в състояние да се саморегулира и самоконтролира. Практиките вече ги имаме – и при строителите и при архитектите – тези браншови организации са една успешна практика, която може да бъде приложена в автомобилния транспорт.

Преди месец – два имахме две дискусии с бранша – едната в София, другата в Пловдив. Имаше различни мнения, както и различни позиции. Ние показахме нашето виждане като законодателна и изпълнителна власт и сега чакаме предложения от бранша. Нека от тяхна страна да бъде изчистена тяхната позиция, ние имаме идея как да облечем едно такова решение в законодателна форма. Ние обаче не можем да наложим силово едно такова обединение – ние можем само да помогнем, ако се стигне до такъв момент. Именно различията между различните участници в пазара бе пречка през годините да се стигне до едно добро решение.