Как да развием устойчива градска мобилност в София

Ин

Задръстени улици, бавен градски транспорт, замърсен въздух – това са част от проблемите на всеки голям град на Земята, без значение дали говорим за Париж, София или Кайро. Решението на тези проблеми идва благодарение на новите технологии, обещаващи устойчива градска мобилност.

Наличната пътна инфраструктура и нейното развитие е само една “крачка” по пътя към създаване на приятна за всички градска среда. Създаването на екологичен и добър градски транспорт, както и вземането на рационалните управленски решения също не са достатъчни за решението на проблемите, с които се сблъскват мнозинството от хората, живеещи в големите градове.

Ключът се крие в намирането на технологични решения, способни да спестят време, ресурси и да променят фундаментално градската мобилност.

Оптимизирането на трафика е от ключово значение за по-добра градска среда

Оптимизирането на трафика е от ключово значение за по-добра градска среда

Снимка: iStock by Getty Images

Положителен пример от родната действителност е въвеждането на информационните табла, показващи колко време остава до следващия автобус, трамвай или метро. За изграждането на устойчива градска мобилност може да помогне и бързият 5G интернет, който допълнително ще автоматизира градския транспорт и ще оптимизира трафика. По-малкият брой автомобили на улицата, съчетан с увеличения брой на електрически и екологични превозни средства, както и с намаляване на задръстванията, ще доведе до по-чист въздух и по-малко звуково замърсяване.

Истината е, че изграждането на устойчива градска мобилност е важно не само за жителите на градовете, които ще усетят по-големия комфорт в придвижването си, но и за всички останали. Намаленото атмосферно замърсяване ще забави климатичните промени и свързаните с тях бедствия като наводнения, суши и по-силни и чести урагани.

Задачата на всяка страна е да намери правилното решение за всеки голям свой град. Комбинацията от технологии е различна за всяко населено място, в зависимост от проблемите на конкретния град.

На помощ на София

От голяма полза за намирането на правилните решения са хакатоните. Те тестват различни идеи, с които екипите зад всеки проект се състезават. В процеса на съревнованието стават ясни слабите места и силните страни на всяка идея.

Хакатонът InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter си поставя за цел да предизвика хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност на родната столица.

Състезанието ще се състои от 2-ри до 4-ти юни 2021 г., в рамките на Европейската зелена седмица. Организатори на инициативата са Асоциацията за развитие на София, като координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, и А1 България, като утвърдена компания в сферата на телекомуникациите, дигиталните и ИТ решения и услуги.

В InnoAirChallenge могат да се включат отбори от двама до пет участници, които имат технически умения, визия за бъдещето и креативни идеи. Екипите могат да се регистрират от до 31 май 2021 г. тук >>>

За да насърчи допълнително създаването на иновативни решения на предизвикателствата, А1 осигурява награден фонд на обща стойност 18 000 лева. Отличеният на първо място отбор ще получи награда от 10 000 лева, второто място ще донесе награда от 5 000 лева, а третото – 3 000 лева.

А1 ще предложи и специални награди на участниците, показали визионерски идеи и добра теоретична подготовка, като им предостави възможност за участие в Лятната академия на компанията. Стажът в А1 е отлична възможност за натрупване на практически умения в реална бизнес среда, както и работа с върхови технологии и иновативни решения в сферата на “Интернет на нещата”.

Бързият интернет е ключов за изграждането на умен град, в който всички процеси ще са максимално оптимизирани и удобни за всеки. Високата скорост на връзката е важна не само за изграждането на автономен или полуавтономен градски транспорт. Бързият интернет помага за свързването на множество уреди и датчици в добре работеща система.

“Интернет на нещата” би помогнал за намаляване на замърсеността на въздуха и предупреждаване на всеки, намиращ се в зона с висок риск. Технологията може да оптимизира трафика, свързвайки светофарите в много по-надеждна система, която съобразява работата си с данните от трафика в района.

Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите

Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите

Снимка: iStock by Getty Images

Това естествено са само малка част от възможните идеи, като хакатонът InnoAirChallenge ще позволи измислянето на множество нови решения и усъвършенстването на вече съществуващи решения.

Екипите, участващи в съревнованието, ще предложат начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите.

Други от темите са интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда.

По време на трите дни на Хакатона отборите ще имат на разположение и ментори от академичната и бизнес общност, които работят по сходни теми.

Сред членовете на журито, които ще оценяват разработените по време на хакатона проекти за приложимост, оригиналност и техническо изпълнение, са:

  • Кристиан Кръстев, заместник-кмет по транспорта, Столична община
  • Димитър Дилчев, директор, Център за градска мобилност
  • Светлана Ломева, директор, Асоциация за развитие на София
  • Борислав Симеонов, старши директор “Информационни технологии и дигитална трансформация”, А1 България
  • Илиян Димитров, мениджър “Дигитална трансформация”, А1 България
  • доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет, Софийски университет
  • проф. д-р Станимир Кабаиванов, декан на Факултет по икономически и социални науки, Пловдивски университет
  • Теодора Дачева, заместник-директор на Националното сдружение на общините в Р. България

Организаторите от АРС и А1 очакват потвърждения и от редица други водещи университетски преподаватели и представители на технологичната общност у нас и ще обявят пълния състав на журито на сайта на Хакатона допълнително. Подробна програма, технически изисквания и правилата за провеждане на InnoAirChallenge може да откриете тук >>>

Събитието се провежда в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива “Иновативни градски дейности” (Urban Innovative Actions).

София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област “качеството на въздуха” и по-специално “иновативни решения за мобилност и зелено придвижване”. 

овативи технологични идеи ще се съревновават в InnoAirChallenge

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…