Как симпатягата Стийн от Нидерландия дойде на стаж в НКЖИ

Михаил Рангелов

Едно от нещата, които са престижни за един студент в български университет е да продължи образованието си или поне да отиде на стаж в западноевропейска държава. Необичайното е когато студент от реномиран западноевропейски университет реши да кандидатства за стаж в България. Точно такъв е случая със Стийн Мей от Университета по приложни науки в Бреда.

В началото на 2023 година Стийн решава да кандидатства за стаж по специалността, която си е избрал – Организация на товарните жп превози. Изпраща молби за кандидатстване на повече от 20 фирми и организации в цяла Европа. Първият отговор, който получава е от българската БДЖ ЕАД, от където го насочват към ДП „НК Железопътна инфраструктура“. От НКЖИ не се бавят с отговора и Стийн е поканен на стаж. Започва стажа си в отдел „Мониторинг“, където с обучението му се занимава Васил Станев, който е началник на отдела.

„Отначало ми беше малко трудно, тъй като нямах и представа какво представлява България, а информация намирах предимно от Интернет. С течение на времето обаче свикнах, а и си намерих нови приятели, които ми помогнаха с адаптацията“, обяснява Стийн, докато разговаряме.

Младия холандец много бързо става всеобщ любимец. „Голям симпатяга е и има желание да се учи“, обясняват колегите му. Стийн от своя страна е впечатлен от всичко, което вижда в българската инфраструктурна компания.

„Едно е да видиш проектите на хартия, друго е да видиш строителството им на живо. Много съм благодарен, че благодарение на колегите и на Васил Станев успях да видя целия процес от началото до края.“, обяснява нидерландския студент.

Стажа си в НКЖИ Стийн съчетава с друго свое хоби – футбола. Успява да посети мачовете на всичките софийски отбори, както и да усети тръпката на пловдивското дерби между „Ботев“ и „Локомотив“. Благодарение на приятелите си успява да „посети“ и да вземе участие в протеста на феновете срещу ръководството на БФС. Отделя специален ден да посети и Благоевград, за да види родното място на … Станислав Манолев. Оказва се, че позабравения у нас национал е със статут на футболна легенда в Нидерландия.

След завършването си Стийн Мей е твърдо решен да се занимава с железопътен транспорт. На мой въпрос отговаря, че вижда себе си след 10 години като организатор на товарните жп превози в някой голяма компания. Дали би дошъл пак в България? На работа – едва ли.. Но за ваканции – задължително !

На 19 януари Стийн приключва стажа си в България и се прибира (както самия той казва – с голямо нежелание) в Бреда. Нека да му пожелаем „На добър път !“ и дано да успее да сбъдне мечтите си, включително и тези, свързани с жп транспорта !

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…