Какво се случва с българските кораби в украински пристанища

Над 100 кораба са блокирани заради войната в пристанищата на Украйна. Два от тях са български. Единият е в Одеса, другият е в Мариупол.

Двата кораба с български екипажи – са „Рожен”- на параходство БМФ и „Царевна“ – на фирмата „Навиборн“. „Рожен” е в Черноморск, а „Царевна“ – в Мариупол.

Според директора на „Български морски флот“ капитан Александър Калчев, шестима от моряците на „Рожен“ вече са евакуирани, останалите 11 са добре.

На „Царевна” – екипажът от 17 български и трима украински моряци все още има храна и вода, но запасите намаляват, съобщи корабният мениджър Даниел Стефанов.

От доста време нашите моряци се намират на украинска територия. Повечето от тях са от Варна.

Засега само 6 човека от двата кораба са предпочели да бъдат евакуирани по суша“. Това заяви в интервю за предаването “Преди всички” на програма “Хоризонт” заместник-министърът на транспорта и специалист по морско право Владимир Върбанов:

Другите са на бордовете на корабите и изпълняват своите задължения. В постоянна връзка сме с Международната морска организация за създаването на така наречените сини коридори, за да могат всички кораби да бъдат изведени безпрепятствено до безопасни води. Трябва да се намери някакво решение и тук е ролята на нашата дипломация и на световната. Трябва да решат този въпрос”.

Ситуацията с българските кораби в украински пристанища е могла да се избегне, ако отговорните мениджъри са следели развитието на застрахователния пазар“, каза пред БНР капитан далечно плаване Христо Папукчиев:”От 15 февруари са имали достатъчно време да прегледат клаузите, да се оцени рискът както за плавателните съдове, така и за товарите, които е предстояло да бъдат натоварени или разтоварени и ако е трябвало да бъдат променени направленията на корабите, да се пренасочат към други пристанища. Трудно е да бъдат открити собствениците, тъй като те обикновено се крият зад корпоративни завеси по различни способи

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…