Кап. Христо Папукчиев: Корабите не са каруци, които могат да тръгнат веднага след 90 дни престой

Изтеглянето на моряците от Украйна бе сложно, но това, което предстои с корабите ни, ще е нещо, с което не сме се сблъскали. Има реалните проблеми за изтеглянето на корабите, да не говорим за екипажа. Проблемът е как ще се осъществи логистиката и български екипаж да се качи на кораба. Ще има подводни камъни.

Така капитан Христо Папукчиев коментира думите на външния министър Теодора Генчовска, че очакванията са българският кораб „Царевна” да напусне пристанището в Мариупол следващата седмица.

Той посочи, че от една голяма застрахователна компания по-рано е обявила че Русия не е в състояние да осигури безопасното напускане на пристанището.

Капитан Папукчиев обясни, че корабите, които са били в пристанището повече от 90 дни, трябва да имат време за пренастройка на двигателите.

„Изисква се поддръжка на корабните механизми, нужно е да се направи профилактика. Когато става дума за обездвижване на кораба е нужно време преди корабът да бъде задвижен отново. Когато се влиза в такъв експлоатационен сън, съществува риск за екипажа. От 90 дни в района се води война. Тези кораби не са каруци, които могат да тръгнат веднага“, предупреди той.
От думите му стана ясно още, че цените за наем на търговските кораби са се повишили.

Според Капитан Папукчиев съществува риск от прекъсване на логистичните вериги и звена, пренасочване или търсене на нови стоки и направления, ако конфликтът в Украйна ескалира.

Трако, изложение на локомотиви и вагони
ЖП транспорт

Trako отвори врати за посетители в Гданск

септември 23, 2023

Trako привлича стотици изложители и десетки хиляди посетители. Толкова голям интерес към събитието със сигурност се дължи на актуалните тенд…

Въздушен транспорт

Хеликоптер изчезна край Гърмен

септември 22, 2023

Хеликоптер е паднал край село Гърмен, което се намира в близост до град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. За момента няма информация за пострадали …