Капитан Никифор Герчев с награда на IMRF за цялостната си дейност

В Норвегия на официална вечеря и церемония по награждаване, на която присъстваха изтъкнати личности и журналисти от цял свят бяха обявени Носителите на наградите на Международната морска спасителна федерация IMRF за 2018.

Тереза Кросли, изпълнителен директор на IMRF, заяви: “Победителите за наградите на IMRF за тази година са изключителни личности и организации, които наистина определят златния стандарт в морското издирване и спасяване по света. Те са наистина забележителни и действат като вдъхновение за всички служещи и доброволци по света, за предотвратяване загубата на живот в световните морета и океани. По изключение днес връчваме две награди “Владимир Максимов” за цялостен принос в раздел Морска администрация”.

Журито единодушно реши, че българинът капитан Никифор Герчев, председател и основател на БУЛСАР, Българското национално доброволческо дружество за морска безопасност, както и Джон Кьойдман, основател на CITRO (Морска спасителна организация в Кюрасао) са допринесли изключително за морската безопасност и еднакво заслужават наградата. Наградата на капитан Герчев от негово име прие капитан Тома Томов. В благодарствен адрес кап.Герчев заяви:

„Преди всичко искам да изразя своята дълбока благодарност за това, че ме отличихте с тази престижна награда. Използвам този висок форум, за да изразя моята лична благодарност и към всички, с които съвместно участвахме в спасителните операции по време на професионалния ми живот, в името на човешките добродетели.

Аз наричам “ангели на милосърдието” онези хора, които се опитват да спасят събратята си в беда, рискуват своя собствен живот, във времена, когато човешката алчност и безотговорност преобладават над алтруизма, а моретата не прощават нито един пропуск или небрежност. Тези милосърдни ангели са светлината, която ме вдъхновява с увереност, че доброто дело, на което всички служим, ще продължи вечно.“

Капитан Герчев, на 82 години, е единственият българин, номиниран за наградата на IMRF за цялостен принос, а от днес – и единственият й носител българин.