„Карат – С“ иска 300 хил. лв. от община София за забавени плащания

Компанията „Карат – С“ е завела дело в търговското отделение на Софийски градски съд срещу Община София за близо 300 хиляди лева, показа справка в информационната система на СГС. От компанията на бизнесмена Миролюб Столарски претендират за лихви от забавени плащания от страна на общината за втората половина на 2011 г. Според иска шест фактури за забавени с по 2 месеца за които се дължи лихва от близо 50 хиляди лева за всеки месец.
Името на Миролюб Столарски изплува за пръв път през 2008 г., когато списание „Тема“ публикува запис на разговор по време на среща, в която Столарски, заедно с други шефове на автобусни компании нагласят заедно със заместник-кмета на София по транспорта Велизар Стоилов резултатите от предстоящия конкурс за отдаване на автобусни линии на частници. Скандалът костваше поста на Стоилов, но въпреки всичко линиите бяха разпределени, като лъвския пай отиде в „Карат – С“, който получи за обслужване 16 линии в следващите години. Договорът с “Карат-С” беше подписан през 2008 г. и е с доста неизгодни условия за общината. За изброените линии частникът получава 3.56 лв. на километър пробег, а общинските получават 3 лв.
През 2012 г. от дружеството на Столарски поискаха разваляне на договора по взаимно съгласие, като мотивите им бяха, че метрото на практика е дублирало част от линиите, които не могат да бъдат рентабилни при условията на договора. Според изчисленията на Центъра за градска мобилност общината трябваше да заплати 10 млн. лв. на „Карат – С“ за извършената вече услуга, както и 3,2 млн. лв. лихви за забавени плащания. Впоследствие се оказа, че дължимата сума за лихви е близо пет пъти по-малка, като грешката едва не коства главите на заместник-кметовете по финансите и транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов, като те в крайна сметка бяха наказани дисциплинарно. Най-тежко наказание отнесе директора на центъра Николай Костов, който беше освободен от длъжност, след като се оказа, че грешката при изчисленията на лихвата е извършена от неговите подчинени.
“В момента съм в чужбина и ще мога да коментирам след като се прибера в България“, обясни пред „Транспортал“ Миролюб Столарски.
 

ЖП транспорт

Товарните влакове между Турция и Китай вече се движат редовно по график

Първият Китай-граница влак от Турция тръгна на 4 декември миналата година, а вторият току-що пристигна в централно разположения китайски хъб. Услугата ще работи два пъти месечно. Това е положителен старт […]

ЖП транспорт

Flixmobility с жалба пред Европейската комисия против държавна помощ на ДойчеБан

FLIXMOBILITY, германското дружество с отворен достъп Flixtrain и автобусния оператор на дълги разстояния Flixbus, подаде официално оплакване пред Европейската комисия (ЕК) за милиарди евро държавни помощи, предоставени на германския железопътен […]