Кирил Домусчиев иска да връща фериботните кораби на държавата

Бизнесменът Кирил Домусчиев е поискал преразглеждане на договора за беърбоут чартър на двата български държавни български фериботни кораба – „Героите на Одеса" и „Героите на Севастопол". „Параходство БМФ" иска да се откаже от единия от двата плавателни съда, а цената за наем на други я да бъде намалена наполовина. Причина за искането са драстично намалелите товари в следствие на украинската криза. В момента корабите по линията Варна – Иличевск се движат с максимум 4-5 вагона, при положение, че имат капацитет от над 100.
Домусчиев нае двата кораба при приватизацията на „Параходство БМФ" през 2009 г. Тогава двата специализирани съда бяха прехвърлени на държавното дружество „Български морски квалификационен център". По това време течеше необявена търговска война в ченоморските превози, като дружеството „Укрфери" на украинския магнат Александър Курленд блокираше работата на корабите. След като те бяха взети от Домусчиев, компаниите стигнаха до разбирателство и двата фериботни кораба отново започнаха курсове по линията Варна – Иличевск.
„Не съм в течение на детайлите. Доколкото знам в Министерски съвет има постъпило искане за продължаване на договора за беърбоут чартър, а не за прекратяване", коментира пред „Класа" транспортният зам.министър Антон Гинев. Той уточни, че решение за бъдещето на двата договора ще бъде взето на ниво правителство, а не от ведомството на Данаил Папазов.
„По принцип не е коректно, ако има постъпило такова искане. Това е въпрос на търговски риск. Защо от БМФ не се отказаха от корабите, когато товарите тръгнаха над очакванията?", коментира Симеон Ананиев от Балкански Форум за транспорт и инфраструктура (ФБТИ) и бивш директор на ИА „Железопътна администрация". Според него обаче държавата няма да загуби, ако договорът за фериботите бъде прекратен. „Още по мое време бяха подготвени всички необходими документи за пускане на фериботна връзка до Грузия и обратно. Така че дори и да се върнат корабите, държавата може веднага да подпише необходимите споразумения и да намери пазар", категоричен бе Ананиев.

 

classa.bg