Китай ратифицира Конвенцията ТИР

Китайската народна република стана 70-ата държава, ратифицирала Конвенцията ТИР.

 

ТИР представлява митническото споразумение за международен превоз на товари под покритието на карнети ТИР, създадено под егидата на Икономическа комисия за Европа на ООН (ИКЕ-ООН) и представляващо световен стандарт за международния митнически транзит на товарите.

В специално съобщение на Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU) се посочва, че ратификацията на Китай е важна стъпка в подобряването на сухоземния и мултимодалния транспорт в Евразийското пространство, както и ясен знак за непрекъснатата интеграция на страната в глобалния транспорт и търговия. Системата ТИР ще подпомогне особено инициативата на Китай за създаването на нови маршрути, имащи за цел да засилят търговията, развитието и сътрудничеството по протежение на Древния път на коприната.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун е потвърдил, че Конвенция ТИР ще влезе в сила в Китай на 5 януари 2017 г. Съседите на най-многолюдната страна в света – Афганистан, Казахстан, Киргизия, Монголия, Русия, Таджикистан и Пакистан, в които системата ТИР функционира, също очакват това да даде допълнителен импулс на търговията в региона и на развитието на автомобилните превози.                                                                        Източник : www.kamioni.bg