Ключови столични булеварди ще са затворени с месеци

Строежът на третия лъч на метрото ще затвори за месеци ключови участъци от големи столични булеварди, обяви пред bTV кметът Йорданка Фандъкова. По "Патриарх Евтимий" строителни работи ще има цели 14 месеца – около кино "Одеон" и между бул. "Витоша" и Петте кьошета. Отсечките ще бъдат затворени идната неделя. Като компенсация бул. "Васил Левски" и тунелът на НДК стават двупосочни. За около 14 месеца се преустановява движението и по ул. "Житница", а за 7 – по бул. "Гоце Делчев, където освен метрото ще се изгражда и кръстовище на две нива. Тези участъци се затварят още утре. Днес Столичната община трябва да разясни всички алтернативни маршрути и възможностите за паркиране.

Намеренията са до 2018 г. да се изградят 12 км ново метро с 12 метростанции. "Изграждането на 7 от тях вече започна, а да края на настоящата година ще стартира и на останалите", обясни Фандъкова. Третият лъч свързва кварталите Горна баня и Овча купел с "Левски" и "Хаджи Димитър", както и с двата вече работещи лъча.

Кметът на София успокои, че проблемите с кръговото движение на пл. "Руски паметник" ще бъдат отстранени от строителя, тъй като обектът все още е в гаранция след ремонта. "Възможно е да се търси и ново решение, свързано със светофарните уредби, тъй като в сегашните създават предпоставки за катастрофи", коментира градоначалникът.

——-ЗОНИ

Йорданка Фандъкова съобщи, че се провеждат обществени обсъждания за разширяване на "синята" и "зелената" зона за паркиране в кварталите "Красно село", "Лозенец", "Оборище", "Иван Вазов" и "Триадица". Те били инициирани от районните кметове. "Ако повечето хора пожелаят, те ще се разширяват. Ако не – няма", заяви столичният кмет.

Източник : www.segabg.com