Контрольори в градския транспорт до полунощ

Контрольорите проверяват за нередовни пътници от няколко месеца насам от 4 часа сутринта до полунощ, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Проверките се извършват от служителите в рамките на това работно време по специални графици.
 
Ежедневно се проверяват близо 45 000 пътници. Около 13 000 от тях са от крайградските линии. Те не се глобяват, а направо биват сваляни от превозните средства. 250 гратисчии са свалени само миналата сряда, информират от в. „Монитор“. От градските линии пък през този ден са глобени 190 човека, като те е трябвало да заплатят по 20 лева. Други 120 са отнесли актове по 100 лева. Съществува обаче възможност да платят по-малко, ако направят това в рамките на първите 3 дни след съставянето на акта. Тогава нарушителят е задължен да заплати 20 лева в Центъра за градска мобилност в този срок. Този вариант е често предпочитан, коментират запознати.
 
По този начин нередовните пътници избягват и възможността да бъдат подведени под съдебна отговорност. Близо 1 000 пътуващи без билети или карти граждани са преследвани от съдебни изпълнители за събиране на дължима сума по съставен акт. Останалата част от гратисчиите със съставени актове предпочитат да ги обжалват в съда, казват запознати.
 
Източник: www.econ.bg