Концесията на летище София ще е с невиждани параметри, прогнозира транспортният министър

Финансовите параметри по концесията на летище София ще са такива, каквито досега не е имало в България, прогнозира днес по БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски. Той очаква интерес към нея да има от световно признати оператори и крайният ефект да е по-правилно управление на аерогарата.

"Проектът за решение на кабинета за откриване на процедурата за концесия ще бъде пуснат утре за съгласуване с министерствата. Срокът е две седмици и след това документът ще се внесе в Министерския съвет", обясни Московски. В отговор на въпрос министърът уточни, че финансовите изисквания са високи – 600 млн. лева първоначална вноска, 5% от приходите от годишната концесия и над 300 млн. инвестиции.

За 4 часа до Бургас с влак
Очакваните сериозни приходи от концесията на летището ще се насочат към оздравяването на железниците, каза още Ивайло Московски. Предвижда се и покупка на нови влакове. "Какъв е смисълът да имаме изцяло подновен релсов път, ако няма композиции, които да се движат по него с адекватна скорост", попита риторично той.

Министърът подчерта, че пътническите превози остават ангажимент на държавата и плановете са те да се развиват. Московски подчерта, че ако се изпълни всичко, което е планирано до края на годината, интересът към железниците ще се увеличи. Министърът посочи, че с при нов релсов път и нови влакове разстоянието от София до Бургас може да се взима за 3.5 – 4 часа.

Що се отнася до "БДЖ Товарни превози", Ивайло Московски посочи, че агенцията за приватизация движи процедурата за раздържавяването му. "Ако няма кандидати, имаме и план Б. Ще преструктурираме дружеството със съкращения и оптимизация, тежко ще е, но няма как, защото постоянно се генерират загуби", обясни министърът на транспорта.

Източник : www.dnevnik.bg

Автомобилен транспорт

Директорът на Волво: Сделката за въглеродните емисии в транспорта е ключова за реорганизацията на автомобилното производство

април 9, 2024

“Изпълнението на схемата за ценообразуване на въглеродните емисии на ЕС за пътния транспорт е от съществено значение за разработването…