Съдбата на БДЖ се решава до дни

В понеделник кредитори на БДЖ ще решават за принудителната продажба на 25 дизелови мотриси "Дезиро" и на 3542 товарни вагона в търсене на плащания за 186 млн. лв. Ако се стигне до взимането на такова решение, оперативната дейност на железниците ще бъде силно затруднена и не е изключено да се стигне до фалит на държавните железници, по думите на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. Транспортният министър Данаил Папазов призна, че преговорите с облигационерите вървят трудно.
 
Ръководството на БДЖ обаче е оптимист и смята, че няма да се стигне до най-лошия развой на ситуацията. Железниците съществуват от 148 години, ще оцелеят и сега, коментира пред Mediapool член на ръководството, пожелал анонимност. Доза увереност дават и подобрените финансови резултати на дружеството през изминалата 2013 г., поне по документи.
 
Искане за продажбата на мотриси и товарни вагони
 
Общото събрание на облигационерите на БДЖ се свиква на 26 май по искане на австрийската банка "КА Финанс" (KA Finanz AG) и германската FMS Wertmanagement. Двете банки са най-големите притежатели на облигации.
 
Другите притежатели на книжа са френската "БНП-Париба", белгийската "Дексиа" и Първа инвестиционна банка (ПИБ).
 
Втората облигационна емисия в размер на 120 млн. евро беше емитирана през 2007 г., като средствата отидоха за ремонт на над 1400 товарни вагона и за рефинансиране на стари задължения на БДЖ. Гаранция по емисията са 25-те дизелови мотриси и 5000 товарни вагона, сочат публикуваните документи в Търговския регистър.
 
В периода 2010 – 2012 г. не е имало плащания по емисията, коментираха от БДЖ пред Mediapool. Така са се натрупали просрочия в размер на около 150 млн. лв. към петимата облигационери плюс германската банка KfW, която отпусна заема за купуването на 25-те мотриси "Дезиро", твърдят от БДЖ.
 
През изминалата година на кредиторите по втората емисия облигации са изплатени 27.6 млн. лв. Така остават да бъдат разплатени още 186 млн. лв. до 2017 г., сочи консолидираният финансов отчет на "Холдинг БДЖ" за 2013 г. През тази година трябва да се погасят задължения в размер на 76 млн. лв.
 
Общо дълговете на БДЖ към различни кредитори възлизат на 631 млн. лв. към края на 2013 г. За година задълженията на железниците са намалели с рекордните 96.6 млн. лв. спрямо края на 2012 г., показва още отчета на дружеството.
 
По-малко превози, но по-добро финансовото състояние на железниците
По-малко превозени пътници и товари, но по-добри финансови резултати през 2013 г. Това показва публикуваният консолидиран финансов отчет на "Холдинг БДЖ". Според неговите данни през миналата година са съкратени 440 души и на работа са останали 10 065 служители. Миналата седмица стана ясно, че в последните седмици персоналът е оптимизиран с още 120 пенсионирани работника.
 
Държавното дружеството е приключило годината със загуба от 9 млн. лв. при 20.5 млн. лв. през 2012 г.
 
За първи път от пет години дъщерното дружество "БДЖ Товарни превози" е излязло на печалба от 4.3 млн. лв., въпреки намалението на превозените товари с 9% спрямо предходната година. Редица предприятия са свили превозените товари през държавната железница за сметка на по-конкурентните цени и гъвкави условия на частни превозвачи, става ясно от представения отчет. Намаляват и приходите от пътнически превози, като дъщерното дружество приключва със загуба от 12.3 млн. лв.
 
Като цяло приходите на холдинга от товарни и пътнически превози са намалели с 10.6 млн. лв. спрямо 2012 г. Като причина за намаляването на превозените товари и пътници е посочен ремонтът на редица жп участъци по оперативна програма "Транспорт".
 
Източник: Mediapool.bg