Кораб за 2,8 млн. евро ще бори нефтени разливи

Европейската агенция за морска безопасност EMSA организира търг за избор на кораб за борба с нефтените разливи, който ще бъде базиран у нас.

Договорът ще е на стойност 2,8 милиона евро, срещу които одобреният плавателен съд трябва да поддържа 24-часова готовност да реагира при евентуален крупен разлив по западното крайбрежие на Черно море през следващите 4 и половина години. Веселин Василев, Европейска агенция за морска безопасност: "Ако има голямо бедствие, ако един танкер се счупи и разлее 10 хиляди тона, нашите кораби са танкери с голям капацитет, които могат с оборудването, което ние предоставяме, да локализират, съберат тези нефтоводни смеси в танковете си."Досега тази роля изпълняваше кораб “Ентърпрайз”, чийто договор изтича през есента. Необходимо е България да има нов кораб за борба с нефтени разливи заради предстоящите сондажи в блок “Хан Аспарух”. Заявки за търга се приемат до 22 юни.

волга
Автомобилен транспорт

Автомобилът “Волга” възкръсна (СНИМКИ)

май 21, 2024

Русия се насочва към местното производство на автомобили, след като ембаргото ограничи сериозно вноса и присъствието на чуждестранни авто…