Корабът “Евър Гивън” отново потегли, трафикът в Суецкия канал е възстановен

Огромният контейнеровоз “Евър Гивън”, блокиран почти седмица в Суецкия канал, окончателно потегли, след като от сутринта бе частично на вода, но насочването му продължи днес през почти целия ден.

“Свободна е”, казва за “Ройтерс” един от участниците в операцията (на английски корабите обикновено се обозначават в женски род). Ръководителят на администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие потвърди, че е започнало пропускането на няколкостотин кораба през дългия 193 км канал.

“Евър Гивън” предстои да стигне до района на Големите езера – по-широк участък от канала – където ще бъде инспектиран съдът. Засега няма данни за техническа повреда.

Корабът заседна във вторник. Оттогава се разчистваше пясъкът под него и влекачи се опитваха да го върнат във водата, след като блокира диагонално канала и това носеше загуби средно от 9-10 мрлд. долара на ден.

За преместване на дългия 400 м контейнеровоз бяха използвани както багери, които да разчистват пясък от плитчините на канала, където бяха заседнали носът и кърмата му, както и влекачи с въжета, които да се опитват да го издърпат дни наред. Всъщност такива багери често се налага да премахват пясък от бреговете на Суецкия канал, за да остане плавателен.

Операцията е преминала без разтоварване на контейнерите, което се смяташе за последна мярка (и щеше да удължи процеса).

Холандската компания “Боскалис”, която участва в нея, заяви, че под Ever Given са изгребани близо 30 хил. куб.м пясък, а общо 13 влекача са използвани, за да бъде издърпан контейнеровозът обратно във водата.

Към 17:30 ч. българско време обаче над 360 кораба чакаха, за да преминат от двете страни (според египетска телевизия броят им достига 400). Блокажът създаде проблеми за световната търговия (през канала минава около 15% от превоза на стоки по море) и някои компании избраха да обикалят Африка, вместо да чакат каналът да се освободи, тъй като не бе известно колко време ще продължи операцията.

Преминаването на всички кораби, чакали дни наред, може да отнеме три дни, заяви още адмирал Рабие.

Източник: https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/29/4191503_korabut_evur_givun_otnovo_potegli_trafikut_v_sueckiia/?fbclid=IwAR2obDNqbrQ_dmGHfGEf-y9VF1la_Wj4AU4Om0yKa_MxBYsOwj4rJANAmK0

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…