Корабите губят най-много контейнери с товари в морето от 7 години

Контейнери, натрупани върху гигантски кораби, превозващи всичко – от автомобилни гуми до смартфони, се преобръщат с тревожен темп, изпращайки милиони товари, потъващи на дъното на океана, тъй като натискът за ускоряване на доставките повишава риска от грешки в безопасността на превоз.

Корабоплаването отбелязва най-големия скок в изгубените контейнери от седем години. Повече от 3000 контейнери са паднали в морето миналата година, а над 1000 са паднали зад борда досега през 2021 г. Инцидентите нарушават веригите за доставки на стотици американски търговци и производители като Amazon и Tesla.

Има редица причини за внезапното нарастване на инцидентите. Времето става все по-непредсказуемо, докато корабите стават все по-големи, което позволява контейнерите да се подреждат на все по-голяма височина. Но значително влошава ситуацията и нарастването на електронната търговия, след като потребителското търсене експлодира по време на пандемията, увеличавайки необходимостта на корабните линии да доставят продукти възможно най-бързо.

Контейнерите, загубени

Контейнерите, загубени зад борда през 2020 г., достигат 7-годишен връх. Графика: Bloomberg

След като бурни ветрове и големи вълни удариха 364-метровия One Apus през ноември, причинявайки загуба на над 1800 контейнера, кадри показаха хиляди стоманени кутии, разхвърляни като лего парчета на борда,като от някои хвърчаха метални парченца. Инцидентът е най-тежкият от 2013 г. насам, когато MOL Comfort се счупи на две и потъна с целия си товар от 4293 контейнера в Индийския океан.

През януари Maersk Essen загуби около 750 контейнера, докато плава от Ксиамен, Китай, до Лос Анджелис. Месец по-късно 260 контейнера паднаха от Maersk Eindhoven, когато той загуби мощност по време на пътуването си.

Необходимостта от бързина създава несигурни условия, които могат бързо да доведат до бедствие, според спедиторските експерти. Един грешен ход може да изложи на риск товарите и екипажа.

Шансовете за злополуки се увеличават, тъй като изтощените моряци са изправени пред влошени условия по време на пандемията. Allianz Global Corporate & Specialty изчислява, че човешките грешки допринасят за поне три четвърти от произшествията и смъртните случаи в корабоплаването.

Почти всички скорошни инциденти са се случили в Тихия океан – регион, където се сблъскват най-натовареният трафик и най-лошото време. Морският път, свързващ икономиките на Азия с потребителите в Северна Америка, беше най-доходоносният за корабните компании през миналата година.

Китайският износ е във възход, тъй като пандемията осигурява търсене за всичко, от което хората се нуждаят за да работят, учат и да се забавляват от вкъщи.

Източник: https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/92538-koraboplavaneto-otbelyazva-nay-golemiya-skok-v-izgubenite-konteyneri-ot-sedem-godini?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Mobile_Feed&utm_campaign=MID+-+BloombergTV+-+Apr+2021&utm_content=Корабите+губят+най-много+контейнери+с+товари+в+морето+от+7+години&fbclid=IwAR1iWc6XT09uXv8JbawZ0UXZ3RZ8FghKmKQRIE4TTmkD0-OunrpcSG_L7q8

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…