Красимир Папукчийски: Половината от новите локомотиви на БДЖ са извън строя

Половината от новите локомотиви, доставени през 2021 година след провеждане на процедури след 15 години липса на доставка на нов подвижен състав, са извън строя. Това съобщи в предаването “Здравей, България” на NOVA Красимир Папукчийски, заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебния кабинет. 

“7 локомотиви са извън строя, половината вече са извън строя поради неправилното управление на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия подвижен състав, тоест локомотивите и вагоните”, уточни зам.-министърът.

Оказа се, че той самият е изпитал като пътник на гърба си състоянието на железницата, пътувайки преди 2 седмици за Пловдив с влак, закъснял с около 25 минути. “Не е изобщо нормално по този начин да бъде предоставена услугата. Дружеството е в недобро финансово състояние, организационно включително. Ако влезем в детайли, по договора с държавата, който трябва да изпълнява “БДЖ-пътнически превози”, са забавени ремонтите на абсолютно всички локомотиви, мотриси, включително и пътни вагони”, посочи той.

Освен големите закъснения, хората, които пътуват с влак, определят като проблем разписанието, недобрата хигиена, повредите. Положителна казват, че е ниската цена на превоза.

“Цената на този етап ще бъде запазена”, съобщи Папукчийски. Той припомни, че в Плана за възстановяване и устойчивост има средства за доставка на нови локомотиви и вагони, но е необходимо да се мисли и за промяна на жп инфраструктурата така, че да се осигури скорост от 160-200 км/час. Това се планира да стане до 2027 година. 

В Плана за възстановяване са заложени над 100 млн. лева и за модернизация на Пощите, съобщи още заместник-министърът.