Кредиторите на БДЖ пак опитват продажба на сградата на Транспортна полиция

Кредиторите на БДЖ, които всячески се опитват да си приберат отпуснатите средства на жп превозвача, ще направят втори опит за продажба на сградата на Транспортна полиция, която се намира в близост до столичната Централна гара.

След като през януари те безуспешно се опитаха да получат малко над 2,7 милиона лева за пететажната постройка на адрес бул. "Мария Луиза 110а", сега цената е свалена, показа справка на Клуб Z  в Регистъра на публичните продажби.

Новата цена на сградата е 2,185 милиона лева.

През последните месеци кредиторите на БДЖ, които са основно германски държавни компании, се изнервиха от неяснотата и липсата на какъвто и да е ангажимент от страна на българската държава към финансовото състояние на железопътния превозвач.

Досега те предпочитаха да разпродават подвижен състав, а сградата на Транспортна полиция е първият имот, който заемодателите обявиха за продан. Същата съдба може да последва и други имоти на БДЖ. Сред активите на жп дружеството определено най-атрактивна е централата на компанията на ул. "Иван Вазов" в центъра на София. Там обаче БДЖ е в съсобственост с Националната компания "Железопътна инфраструктура". Това затруднява сделката за историческата сграда.

Заради неуредените спорове с кредиторите на БДЖ не може да стартира и приватизацията на "БДЖ-Товарни превози", която стои на трупчета вече няколко години. Агенцията за приватизация тази година за пореден път е включила това предприятие в списъка за продажба, но шансовете за подобна сделка са минимални. 

Последните планове на ресорното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията са Летище София да бъде отдадено на концесия, а годишните вноски за целия 35-годишен срок на валидността ѝ да бъдат авансово изтеглени и използвани за изплащането на дълговете на БДЖ.

Източник : www.cubz.bg

Автомобилен транспорт

Отлагат „Пакет Мобилност“ до края на октомври

Прилагането на „Пакет Мобилност“ по отношение на спорните въпроси се отлага до края на октомври. Това е второто „негласно удължаване на периода, в който фирмите няма да бъдат санкционирани за […]

ЖП транспорт

ВТУ „Т. Каблешков“ откри новата учебна година с иновативна лаборатория

На 14.09.2020г., в рамките на тържеството по случай откриването на новата академична учебна година, във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ бе официално открита специализирана лаборатория по “Технически средства за управление […]

ЖП транспорт

Освобождават жп операторите от инфраструктурни такси

Представителите на държавите членки в Съвета се споразумяха за мандат във връзка с предложението за даване на възможност на страните да подпомогнат сектора чрез освобождаване на железопътните дружества от определени инфраструктурни такси. Същевременно […]