Кресна вдига бунт срещу екомошениците

 

Община Кресна категорично не приема варианта да се строи 15,2-километров тунел през Кресненското дефиле като част от магистрала Струма. Този вариант за съоръжението от години се опитват да прокарат екомошениците, обединени в коалицията „За да остане природа в България“.

„За нас това е неприемливо и хората са готови да излязат на бунт“, заяви кметът на общината Николай Георгиев. Вчера той организира обществено обсъждане на вариантите за строителството на лот 3.2 от участъка на аутобана. На сбирката присъстваха граждани на Кресна и представители на 7 сдружения. Всички те се обявиха срещу проекта.

„Събрали сме се, защото има тотален натиск от страна на псевдо зелени организации да се реанимира вариантът за дълъг тунел. Това е само заради финансовите им изгоди. Ако няма граждански контрол, те ще се вихрят, а в Кресна това няма да позволим“, обясни кметът Георгиев.

За бизнеса реализацията на проекта означавала, че ще се провалят европроектите за туризъм покрай река Струма, както и развитието на рафтинга (спускане с лодки във водите на реката – б.а.). Кресненчани са категорични, че започват десетки акции срещу тунела убиец, както са го нарекли. Те са притеснени, защото кликата на зелените непрекъснато пише до Европейската комисия срещу варианта за късите тунели, към който се насочи правителството.

От седемте сдружения обясниха, че при по-сериозно вглеждане в лобистката дейност на „еколозите“ прозират корупционни схеми, отиващи далеч извън границите на нашата страна. „Например около проекта за магистрала „Струма“ се забелязва нещо повече от заинтересованост от страна на екологичното сдружение „За земята“. Неговият представител Андрей Ковачев е включен в комитета за наблюдение на оперативна програма „Транспорт“, но поведението му там може да се интерпретира само като лобистко. Позициите на подобни екоактивисти и неправителствени организации оставят впечатление за обвързаност с чужди интереси“, зави шефът на „Екогласност“ Емил Георгиев, който участва в дискусията.

Източник: http://m.trud.bg, 30.06.2016г.

ЖП транспорт

Олег Петков: За да управляваш успешно железниците, трябва да си професионалист и да си отговорен пред обществото

март 20, 2023

За да управляваш успешно държавен железопътен транспорт ти трябват две задължителни качества – Чувство за отговорност пред обществото и професионални познания и практически опит.       За съжаление през […]

ЖП транспорт

Положението в железниците ни е трагично – не достигат кадри, заплащането е мизерно

март 17, 2023

Има критичен недостиг на кадри в железниците, а тези, които са останали получават заплащане доста под средното в страната. Тази констатация бе изведена на преден план по време на кръгла […]

Автомобилен транспорт

Започва стрителството на православен храм във ВТУ “Тодор Каблешков”

март 17, 2023

На 27 март 2023 г. от 11:30 часа ще бъде направена първа копка и полагане на основен камък на православен храм „Всички български светии“ в двора на Висшето транспортно училище […]