КРИБ на Кирил Домусчиев поиска нова такса “Перник” за автомобилите

Става дума за колите, които не са със софийски номера, но влизат в столицата

Трябва да бъде въведена такса за автомобилите, които не са със софийски номера, но влизат в столицата, като основно това са коли от близките до София Перник, Елин Пелин, Своге и др. Това предложиха работодателските организации на столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на заседание на бизнессъвета. В него участваха ръководството на КРИБ начело с шефа ѝ Кирил Домусчиев, председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев, шефовете на "Главболгарстрой” Симеон Пешов, на "Софарма” Огнян Донев, на камарата на строителите Светослав Глосов и др.

„Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика“, каза Георги Ранделов, мениджър в Microsoft. Според Фандъкова предложението е интересно и трябва да бъде обмислено. Тя посочи, че е възложила на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика. Това не означавало увеличение на налозите."Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", увери Фандъкова на среднощна среща с бизнеса.

Проектобюджетът на София е 1,18 млрд. лв.Ключов проект е строителството на третия лъч на метрото. Това са 7 км със 7 станции.„Трасето е в най-натоварената част и ще има затруднения в центъра", каза кметицата.Затапването ще започне напролет, очаква се да продължи около година по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и улиците "Граф Игнатиев" и "Г. Софийски".Затруднения ще има и в "Красно село”. Ще стартира и строителството на естакадата на булевардите "България” и "Гешов”. Ремонти ще има по булевардите "Монтевидео”, "Вл. Вазов”, "Черни връх” и ул. "Обиколна”.Затруднения ще има и в останалите квартали. За ремонт на улици там са заделени 34,6 млн. лв. До март Фандъкова е поискала всеки районен кмет да представи 4-годишна програма с улиците за ремонт в кварталите.

20 употребявани чешки трамвая на възраст почти 20години ще возят през 2016г софиянци. На сесия  СОС се очаква да одобри сделката за покупката им от общинското дружество "Столичен електротранспорт”. Чешките мотриси са в експлоатация от 1998 г. Имат 25 седящи места и 147 правостоящи, имат отоплителна система. Един трамвай струва 27 500 лв. Следващото лято ще пристигнат и първите 4 от 28-те модернизирани швейцарски трамвая, а в момента тече процедура за покупка на 5 чисто нови мотриси и 110 градски автобуса. София има всички осноания да се нарича "музей на трамваите" в Европа.

Домусчиев заяви, че няма съществени забележки към финансовата рамка, но поиска повече мерки срещу замърсяването на въздуха, защото София е на челните места в Европа.Зелените политики са заложени във всички проекти, обясни Фандъкова. Работи се по 2 проекта – за производство на екопелети в завода за боклук, които да се дават на социално слаби, и предоставяне на безплатни филтри за пречистване на изгорелите газове от комините. За тях ще се търси еврофинансиране.

Източник: iNews.bg