Небесното метро на Боливия

Небесно метро вози вече почти две години пътници между боливийската столица Ла Пас и близкия град Ел Алто, пише в. "Гардиън".

Разбера се, става дума не за истинско метро, а за кабинков лифт, пуснат през май 2014 г. Приеман в началото с много резерви, днес това е предпочитаният транспорт от над 1,5 милиона души.

В момента "метрото" има три линии. Но начинанието се оказало толкова успешно, че правителството на Боливия подписа съвсем наскоро договор с няколко австрийски компании, което ще построят още 6 линии от "небесната железница".

Транспортната система се нарича "Ми телеферико", т.е. "Моят кабинков лифт". Това е най-високо разположеният кабинков лифт в света и е записан в книгата на рекордите "Гинес". Нищо чудно – Ла Пас е най-високо разположената столица в света. Тя се намира на височина близо 3700 метра над морското равнище.

Небесното метро се движи по кабели на 300 метра над Ла Пас. Оттам то се издига към Ел Алто – втория по големина град в страната след Санта Крус. (Ла Пас е на трето място).

Освен че служи като средство за транспорт, кабинковият лифт е символ на усилията да преодоляване на пропастта между бедните индианци аймара в Ел Алто и състоящата се предимно от метиси средна класа в столицата.

Разстоянието между двата града е само 10 километра. Тях ги свързва и шосе, но то много често се задръства – било от превозни средства, било от антиправителствени протести. Затова небесното метро с неговите 11 станции от Ла Пас до Ел Алто е добре дошло, отбелязва "Гардиън".

Преди пускането му разстояние, което днес се изминава за минути, е било преодолявано за часове. Учителката Елиса Маркони например трябвало да става по-тъмно, за да стигне до работното си място.

Билетите са евтини. Пътуване в едната посока струва 3 боливиано, което прави едва 0,47 долара. При това има значителни намаления за ученици, студенти и пенсионери.

Лифтът или небесното метро се превърна в една от главните туристически атракции на боливийската столица. Туроператорите вече включват возенето на него в програмите за посетителите.

Освен това, транспортът работи по 17 часа на ден. И по тази причина е любимо място за млади влюбени двойки, които търсят уединение по тъмно в някоя кабина.

Небесното метро бе построено изцяло с държавни пари. Правителството на Боливия отдели средствата от приходите, получени от износа на петрол.

Сега остава австрийците да построят допълнителните 6 линии с обща дължина 20 километра и 23 станции.

Източник : www.clubz.bg

Автомобилен транспорт

Впечатляващите параметри на първата S-класа на батерии

Най-после Mercedes-Benz представи дългоочаквания си електрически флагман EQS, който стана „първият луксозен модел на подбранда Mercedes-EQ”. Той е първият модел, качен на платформата MEA за електрически модели, като представлява своеобразна […]

Автомобилен транспорт

Европейците подкрепят идеята за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2030 г.

По-голямата част от анкетираните жители на европейските градове подкрепят общоевропейската инициатива за прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г., за да се намалят емисиите […]

ЖП транспорт

Сименс мобилити: Не сме съгласни с начина на провеждане на поръчката на БДЖ за нови мотриси

Във връзка с решението на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД от 05.04.2021 г. за прекратяване на процедура по ЗОП с предмет: „Доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени […]