Куриозната влакова линия насред пустинята Сахара

Има много влакове по света пътуванията, с които са истински приключения. Малко обаче са влаковете, които се проточват през пустинята като безкраен керван в безвремието на пясъчната пустош. Един такъв железопътен транспорт е влакът, превозващ железни руди в Мавритания. Независимо дали сте си наумили да покорявате Африка, дали идвате от запад или изток, това няма значение, защото приключението с мавританския влак е пътуване без посока. Влакът съществува от 1963 година и изминава до 704 километра през цялата Сахара от втория по големина град в Мавритания, Нуадибу до Зуерат – там е мината за железни руди на африканската държава.

Композицията се състои от 200 вагона и четири локомотива. Дължината достига до три километра!

Затова мавританският пустинен влак е най-дългият железопътен превоз в света. Пренася около 17 хиляди тона желязна руда, което го нарежда в челните места като един от най-тежките влакове на планетата.

https://youtube.com/watch?v=jEo-ykjmHgg%3Ffeature%3Doembed

Желязото не е единствената суровина. По закон влакът не превозва пътници, но съществуват и допълнителни прикачващите се вагони, върху които могат да се возят хора. Разбира се, готови да пътуват под откритото небе с жестокото слънце на Сахара. Влакът служи и като доставчик на автомобилни превозни средства и на туристи, които желаят да продължат пътя си с кола след края на пътуването с влака.

Да хванеш влака насред пустошта не е лесно начинание, но със сигурност е запомнящо се до края на живота. До колкото превозът за хора е безплатен и ходенето в изправено положение е напълно възможно, пътуването е рисково, особено когато вагоните са пълни догоре със суровина. Ентусиастите, пътували с маврианския влак препоръчват да се подготвите с шал, който да защити носа и главата ви от суровите условия. Добрата страна на клатушкащия се превоз е, че в студената нощ ще можете да се насладите на безкрайното небе, осеяно със звезди, докато в далечния безкрай на пустинята се губи последният вагон на влака. Когато се стъмни, Млечният път, разпростиращ се в небето, става напълно видим.

През целия път ще можете да се насладите на скали, пясък и камили, африкански кози и самотни колиби, стърчащи в нищото

Веднъж щом очите ви привикнат към прашния свят наоколо, ще започнете да възкликвате на всяка малка сянка или трептене на маранята.

Разписанието на влака не включва спирането на официални гари, но най-удивителното е, че прави малки почивки за провеждане на молитвени ритуали на пътниците. След което отново се отправя напред по пътя си.

Източник: https://palatka.bg

автобус с деца катастрофира
Автомобилен транспорт

Автобус с деца катастрофира до Търговище

юни 14, 2024

Автобус с деца е катастрофирал близо до Търговище. Няма пострадали деца при инцидента. Катастрофата е станала малко след 12:00 ч., като автобу…

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…