Летище Мюнхен с интерес към концесията на летище София

Летище Мюнхен е проявило интерес към концесията на летище София, стана ясно от прессъобщение на Министерството на икономиката.
По време на българо-баварски икономически форум в Германия интерес за инвестиции в България са заявили представители на компании в сектора на информационните технологии, автомобилната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници и транспорта, посочват от министерството.

Основните въпроси на баварските компании са свързани с наличието на квалифицирани работни кадри и мерките за насърчаване на стартиращи компании и на малките и средни предприятия.

България се превръща във фокус за баварски инвестиции, е изводът от среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с баварския държавен министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите Илзе Айгнер.

Айгнер заяви, че интерес от баварска страна за инвестиции ще има. „Нашите фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация“, заяви тя.

През октомври предстои и посещение на бизнес делегация, водена от заместника на министър Айгнер Франц Йозеф Пширер, в която участие са заявили вече близо 40 баварски компании. За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас на срещата е обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от германска страна – Invest in Bavaria и Bayern International.

Според изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и германски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария на срещата е обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. По думите на Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти, които да приложат германския опит за прилагане на модела към българската реалност.

В тази връзка тя е предложила осъществяването на обучения за такива кадри в Германия, които впоследствие да приложат германския опит в България. Към момента практиката на дуалното обучение се реализира от отделни компании у нас.

investor.bg

Воден транспорт

БСП: ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

В края на мандата си ГЕРБ се опитва да овладее колкото се може повече властови структури чрез назначаването на директори на държавни предприятия, това обяви депутатът от  БСП Христо Проданов. […]

Автомобилен транспорт

Автобусни превозвачи кандидатстват за финансова помощ от утре

От днес автобусните превозвачи може да кандидатстват по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бранша. Общият ресурс на схемата е 30 млн. лв., като всяка фирма може да […]

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]