Летище София с успешен старт за годината

 

През първия месец на 2015 г. летище София отчита увеличение от 3,3 на сто на пътуващите спрямо януари миналата година. Двата летищни терминала са обслужили общо 291 169 пристигащи и заминаващи пътници, като 65 на сто от тях са преминали през Терминал 2, а 35 на сто са използвали Терминал 1, съобщиха от летището.

С 12 на сто са се увеличили пътуващите по вътрешните маршрути до Варна и Бургас, докато по международни редовни линии са нараснали с 5,3 на сто спрямо 2014 година. По-ниският процент на общо преминалите през летището пътници се обяснява с липсата на отклонени по метеорологични причини полети от съседни летища, за разлика от предходната година.

Първият месец на 2014 г. е бил рекорден по брой извънредни полети (с над 4500 кацнали и излетели пътници), които летище София е приело поради тежки зимни условия на други летища.

С чартърни полети през януари 2015 г. са пътували 23 200 пътници – с около 600 по-малко от миналогодишния период.

Пазарният дял на българските авиокомпании в този сегмент се е свил от 34 на 24 на сто, докато чуждестранните превозвачи отбелязват увеличение от 12 на сто на превозените туристи.

Летище София запазва през януари положителна тенденция и в броя на полетите. През месеца са обслужени общо 3341 излитащи и кацащи самолети спрямо 3208 през януари 2014 година, което е растеж от 4,1 на сто. Увеличението е главно по международни редовни линии (с 3,9 на сто), които съставляват 77 на сто от общия самолетен трафик на летище София.

Ръст от 26 процента бележат полетите по вътрешни линии в резултат от увеличените седмични честоти до Варна и Бургас през този зимен сезон.

През януари 2015 г. на летище София са обработени общо 1310 тона карго и поща, което представлява ръст от 1 процент спрямо 2014 година. Товарните полети запазват преобладаващ дял в общия товаропоток и отчитат увеличение от 6 на сто на годишна основа.

Източник: http://www.dnes.bg

ЖП транспорт

РЖД започна превоз на ремаркета

17 ремаркета бяха натоварени на жп платформи и потеглиха от гара Нефтекамск до гара Усинск, като разстоянието между двете станции е 1828 км. Ремракетата се транспортират на специални вагони с дълги бази, собственост на […]

Автомобилен транспорт

Обходният път на Бургас ще струва по-скъпо от строежа на магистрала „Хемус“

Започна строителството на северния обходен път на Бургас, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Трасето с дължина от 4.7 км и ще струва 57 млн. лв. с ДДС. Това означава, че […]

Въздушен транспорт

Христина Янкова ще е новият председател на борда на „Летище София“ ЕАД

Христина Янкова ще е бъдещият председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД. Това е окончателното решение на Комисията за номиниране, която я класира на първо място в проведения […]