Летище София уволни служител за коментар „Оставка!” под лайв стрийм на Борисов

Държавното Летище „София” е уволнило нелоялен към правителството служител за коментар “Оставка” под пост на премиера Борисов. Това стана ясно от сигнал на Михаел Христов до „Биволъ”. До неотдавна той е бил ръководител на отдел „Пътническа агенция” и е уволнен по чл. 328 ал. 2 от Трудовия кодекс (избор на екип от нов ръководител).

Според него обаче причината е, че е написал в коментар “Оставка” под лайв стрийм на Борисов в социалната мрежа Facebook. Христов многократно е сигнализирал и за нелоялна конкуренция на летището от фирма свързана с руски интереси.

В събота, на 11 юли, Михаел (на водещата снимка) пише „Оставка!” под видеообръщението на министър-председателя Бойко Борисов на официалната му страница в социалната мрежа Facebook.

На 13 юли, понеделник, му се обажда директора на Дирекция „Човешки ресурси” Анета Лукова и го кани да се яви в кабинета ѝ.

Там тя се извинява, че „е изключително притеснително” за нея, че трябва да го освободи по съответния член. Обяснено му е, че тъй като изпълнителният директор Владимир Рапонджиев отново подновява договора си за топмениджър, има право да смени част от ръководния екип на летището.

Пряк шеф на Христов е директорът „Наземно обслужване” Даниела Андреева, но тя не е била уведомена. Михаeл Христов няма нито едно регистрирано писмено или устно дисциплинарно наказание, забележка, провинение или дори закъснение за последните пет години работа в държавното дружество.

Преди това Михаел Христов е работил в Летище „София” като експерт „Реклама” и експерт „Договори за наземно обслужване”. Заемал е тези позиции, тъй като има опит за работа в бранша от световноизвестната авиокомпания Emirates и във веригата хотели Hilton.

Изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев е бивш офицер от НСО (Снимка: asforum.org)

След това познати от системата на МТИТС намекват на Михаел, че ако е споделял постингите за оставка на правителството или други. критични материали в социалните мрежи, то най-вероятно някой от транспортното ведомство го е видял. Сред колегите, които работят в летището или в МТИТС поне 20 души са „приятели” с Михаел във Фейсбук, но той си няма представа кой от тях е можел да „докладва” на началството му за тази му „протестна” активност на стената.

Христов твърди, че не е нарушил нито веднъж членовете по длъжностната характеристика към трудовия си договор, по която няма право да злепоставя работодателя си – летището и МТИТС. Единствената му активност е споделяне на постинги на медии като „Господари на уеба”, „Биволъ” и др., в които се съдържа критична към кабинета „Борисов” информация. Ходил е на протестите „Системата ги убива!”, защото със съпругата си имат бебе, навършило годинка миналата седмица.

Доскорошният началник отдел е категоричен, че политическите му възгледи не са служебно нарушение.

„Аз от позициите си няма да се откажа!”,

каза Христов пред „Биволъ”.

Въпреки че би могъл, той не пожела да изтрие своите постинги и коментара „Оставка” под клипчетото на премиера.

Биволъ се свърза по телефона с пиара на Летище София, но той отказа да коментира казуса по телефона и поиска писмени въпроси.

От МТИТС изпратиха писмена позиция, която цитираме в пълнота.

Министърът на транспорта Росен Желязков (Снимка: МТИТС)

“Министър Росен Желязков не е разпореждал пряко или косвено и не е информиран някой служител на министерството, независимо в какво качество, да е давал препоръки, указания или разпореждания за прекратяване на трудово-правни отношения на служители на летище София. Такива указания не следват и от подписания концесионен договор.

Ако Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията бъде сезирано с жалба, подкрепена с факти за твърденията, за неправомерно прекратени трудово-правни отношения на служители на летище София, ще бъде назначена проверка. При установяване на нарушения виновните лица ще бъдат санкционирани.

В следващите дни на сайта на концесията на летище София (concession-sof.bg) ще бъде активирана рубрика за въпроси и сигнали, свързани с преходния период на концесията на летище София. Същите ще бъдат поставяни на вниманието и разглеждани от съвместния комитет, създаден съгласно концесионния договор.”

По телефона от МТИТС казаха още, че началник отделите също попадали в член 328 ал. 2 за избор на екип на нов ръководител.

Михаел Христов разказва, че за годините си в летище София (2010 – 2011 и 2015 – 2020) поне три пъти е уведомявал ръководството си за потенциално източване през съмнителна фирма.

Става дума за компанията „Аеротур ММ” ООД според него няма дори брандиране на своето гише на „Летище София”. За да продава билети тя има само една табелка „Аеротур”, която слага когато пожелае.

Според Михаел „Аеротур” търгува с билети за международни полети. Със същите продажби се занимава и неговият (бивш) отдел в Летище „София”. На няколко пъти той е докладвал, че по този начин компанията „извършва нелоялна търговска конкуренция” на държавния аеропорт, но от това не е последвала никаква реакция.

Проверка на сайта „Биволъ” в Търговския регистър показа, че централният офис на „Аеротур ММ” ООД и „Аеротур Груп” ЕООД е в сградата на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка”, 34. РКИЦ не е подчинен на Министерството на културата на Руската федерация (РФ), а е част от държавната корпорация „Россострудничество” към МВнР на Сергей Лавров и се управлява от културното аташе към Посолството на РФ в София.

Наскоро двама служители на „Россотруднчество” към културния център на РФ в Прага бяха експулсирани от властите на Чешката Република заради несъвместимата с дипломатическата дейност. Те бяха заподозрени, че работят за руските спецслужби и са помогнали в превоза на отровни вещества тип „Новичок” с цел елиминиране на кмета на Прага и кмета на района, където бе премахнат паметник на „освободителя” на чехословашката столица през 1945 г. маршал Конев.

„Аеротур ММ” е получила държавни поръчки за над 16 млн. лв. от МТИТС, Министерството на финансите и Сдружение Българска федерация по волейбол в периода 2017 – 2020 г. Годините съвпадат с „повишаването” на бившия шеф „Сигурност” на летището и ексофицер на НСО Владимир Рапонджиев до изпълнителен директор.

„Аеротур ММ” ООД, „Аеротур ММ” ЕООД и „Аеротур ММ” ЕООД имат общ собственик – Мария Благоева Ангелова, на която през годините останалите партньори си продават дяловете. Тя е съдружник с „легендарния” предприемач Пламен Тимев Василев, известен с прякора си “Ганди” в дружеството „В.Р.Б. Експорт-Импорт” ЕООД.

Както показа разследване на Биволъ, Ганди и бившият руски посланик Анатолий Потапов са съдружници в бизнес с импорт на водка от Русия.

Пламен Тимев “Ганди” е описан в дипломатически доклад на бившия американски посланик Джеймс Пардю като един от най-влиятелните членове на ВИС 2. През 2007 г. “Ганди” е арестуван и обвинен в финансови злоупотреби, но не е осъден.

Друг интересен съдруженик е Йордан Иванов Йорданов, който е съсобственик на дружеството „Друзья” ЕООД с адрес: ул. Христо Белчев, 8. Едноличният собственик на капитала е „Глоря фуудс” ЕООД, чийто собственик и управител е Калин Стефанов Спасов, съдружник в „Глория Мар Ресторанти” ООД.

Ресторантът “Друзья” в сградата на РКИЦ (Снимка: Биволъ)

В „Глория фуудс” АД той е съдружник пак с Йордан Йорданов. Не е тайна за никого, че в сградата на РКИЦ лявото й крило заема руският ресторант наименованието „Друзья”.

Като „представляващ” дружеството „Друзья” ЕООД е регистрирана рускинята Татяна Николаевна Дворяшина, която е мениджър в дружествата с партньорско участие на Йордан Йорданов като „Болкан Констракшън” АД, „Германея Рерма” ЕООД, „Скай Ланд Пропъртис” ЕООД, „Ивент Нетъурк” ЕООД, „Скай Аква” ЕООД.

Ресторантьорите с дружеските отношения с Москва през РКИЦ може да са имали „чадър” в топ ръководството на ресорното строително министерство.

Сред съдружниците на Йорданов и Дворяшина в компанията „Болкан Констракшън” АД е скандалният бивш чиновник Светослав Глосов, показа справка на „Биволъ”. Той е уволнен на 9 януари 2019 г. от поста на председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка. Тя била поискана от премиера Бойко Борисов на среща в МС с ръководството на АПИ и на МРРБ”, информира тогава БНТ. Според медията, „Глосов посочи, че е било наложително да се поеме отговорност за проблемите с електронните винетки”.

„Аз мисля, че каквото съм могъл съм направил за тази агенция. Оставам с добри чувства и към екипа, с който до сега съм работил, с екипа на Министерството на регионалното развитие. Нищо лошо към премиера – напротив бил е справедлив”,

заяви тогава уволненият топ чиновник.

Глосов очевидно не е просто бивш чиновник. Според Търговския регистър е собственик, съдружник в поне 8 строителни дружества и свързаните с имотен бизнес компании: „Биад-С” ООД, „Банкя Юропън Резорт” ЕООД, „БОЛКАН ИНВЕСТМЪНТ ЕНД ПРОПЪРТИС” ЕООД, „БОЛКАН КЪНСТРАКШЪН” АД, „КОНСОРЦИУМ СТРОИТЕЛСТВО” ООД, „ГЛОСОВ ГРУП” ООД, „ГЛОСА” ЕООД, „ТС БЪЛГАРИЯ” – ЕООД.

Това, че Светослав Глосов е крупен строителен предприемач означава, че при заемането му на най-високата ръководна позиция в АПИ към строителното министерство както наричат МРРБ, е трябвало бъде проверен за потенциално наличие на конфликт на интереси и да подава съответна декларация по Закона за конфликт на интереси.

Влак на бдж
ЖП транспорт

Пътнически влак дерайлира

юни 11, 2024

Затруднено е движението на влаковете, които преминават през Подбалканската железопътна линия поради излизане от релсите на локомотив и дв…