Летище Варна с директна авиовръзка до Истанбул

От днес (30.05.2014г.) летище Варна вече ще осъществява авиовръзка с Истанбул. Турският национален превозвач ще осъществява директната връзка 4 пъти в седмицата. Първите пътници участваха в истински спектакъл – водна арка посрещна самолета от турския мегаполис.
 
Първият самолет кацна на летище Варна днес, точно в 14,30 часа. Най-добрата авиокомпания в Европа разширява мрежата си от дестинации, които обслужва. До момента самолети на Турските Авиолинии летяха само до столицата на България. Чрез новата линия Варна-Истанбул се изгражда един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм.
 
Летището в Истанбул, Турция, е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев при откриването на новата директна линия Варна – Истанбул. Според него, при утвърждаване на новата линия, летище "Варна" има възможност да се превърне в подход на летището в Истанбул. „Варна може да стане директна точка за полети, идващи от централна и западна Европа“, каза още зам.-министър Ботев.Откриването на нови авиовръзки ще допринесе за развитието не само на морския ваканционен туризъм, а и на по-специализираните видове – шопинг, развлекателен, културен туризъм, градски туризъм, смятат от Варненската туристическа камара.
 
Полет Истанбул-Варна на Turkish Airlines ще обслужва пътници целогодишно. Пътниците вече могат да летят по линията Варна-Истанбул 4 пъти седмично. Полетите се изпълняват всеки вторник, сряда, петък и неделя. Полетът Варна-Истанбул се обслужва от самолети Boing 737, Airbus 319, Airbus 320, и Airbus 321. Цената на двупосочния полет е 79 евро. Времето на полета е около 40 мин. 
 
Заради многобройните гости от Русия, от утре ще има повече полети до повече руски градове. Освен с Истанбул, Варна вече има редовна връзка и с Белград. Повече полети до Русия, Австрия, Германия, Белгия и Люксембург са заявили големите авиокомпании.
Източник: Novinite.bg