Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: Пред новото правителство има три основни приоритета

 

Три основни приоритета има пред новото правителство – привличане на средства от плана "Юнкер", енергийният и банковият сектор, посочи в Ловеч президентът на КНСБ Пламен Димитров. В люляковия град той се срещна сьс синдикални лидери от Ловеч, Велико Търново, Габрово и Плевен. Това е втората подобна среща в страната, като през следващите две седмици предстоят още осем.
По думите на Димитров първата политическа сила има право да назначи премиер и да се опита да състави правителство с широка формула на подкрепа. Според него една от най-важните задачи на това управление е привличане на част от тристата милиарда евро, които в момента се разпределят в Брюксел за новата индустриализация на Европа – плана "Юнкер".
Приоритет трябва да бъде и стабилизирането на енергийния и на банковия сектор. Според Димитров трябва да има дебат за това дали дългът на енергийния сектор да бъде прехвърлен като държавен и да го изплащаме с данъците си, или да се съгласим сьс започналото увеличение на цената на тока, което според лидера на КНСБ е неприемливо.
Той допълни, че трябва да се обсъди и дали държавата да генерира допълнително дълг за подкрепа на железопътната инфраструктура , тъй като в оперативните програми през следващия седемгодишен програмен период има много малко предвидени средства.
Лидерът на КНСБ засегна пред журналисти и въпроса с дефлацията, като заяви, че тя може да стане толкова страшна, колкото хиперинфлацията през 1997 г. "За първи пьт от 25 години в България имаме устойчив процес на дефлация – цяла година. Тя води до намаляване на цените, убиване на фирмите-производители и от тук нататък – до липса на работни места. Единственият начин е правителството, частният сектор и хората да харчат. Затова другият основен приоритет трябва да бъде увеличение на доходите", каза още Пламен Димитров.
Той представи новата платформа "Електронен синдикат", която предлага 70-80 различни дейности, услуги и продукти на синдикалните членове. Една от тях е Фондът за съдебно представителство и адвокатска защита, който води дела на синдикални лидери, незаконно уволнени. За една година с помощта на фонда са заведени 11 дела.

Източник:Ловеч прес, 13.10.2014г.

Автомобилен транспорт

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата

Лобистките „хватки“, прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под […]

ЖП транспорт

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРЯВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА 2021-ВА ЗА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

Комисията по транспорт и туризъм (Tran) към Европейския парламент прие предложение за обявяване на 2021-ва за Европейска година на железницата. Предложението беше обявено през март в подкрепа на целите за […]

ЖП транспорт

Вземания за над 110 млн. лв. обезкръвяват НКЖИ

Въведеното  извънредно положение в страната през март и засилените противоепидемични мерки и ограничения  повлияха върху  пазарната конюнктура и в момента в транспортния сектор се наблюдава забавяне при издаването на разрешения  за […]