Магистралата Русе – Велико Търново със скорошен старт на строителството

В края на есента Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще обяви обществена поръчка за строителството на участъка между Бяла и Велико Търново
БНТ

В края на есента Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) ще обяви обществена поръчка за строителството на участъка между Бяла и Велико Търново, според информация от министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. Участъкът е последната част от голямото инфраструктурно начинание между Русе и Велико Търново, финансирано от програмата “Транспортна свързаност” за периода 2021-2027.

Досега строителството на другите участъци не е започнало поради забавяния в одобрението на проектите и отчуждаване на необходимите терени. Основната цел на проекта е свързване на Русе с ГКПП “Маказа”, приоритет от времето на тройната коалиция. Магистралата е стратегически важна част от европейския транспортен коридор ІХ, който се простира от Финландия до Гърция.

Също така, министър Цеков подчерта, че двадесет първокласни пътни отсечки ще бъдат преустроени до скоростни пътища, като това е ключов приоритет за бюджета на АПИ през 2024 г.